Spring hovednavigationen over
Tilbage

Hver anden advokat mener, at retssikkerheden er forringet

Ny retssikkerhedsanalyse viser, at lange sagsbehandlingstider og brug af hastelove er hovedårsagerne til, at 55 procent af advokaterne vurderer, at borgernes retssikkerhed er blevet forringet.

Advokater vurderer igen i år, at borgernes retssikkerhed i Danmark er under pres. Det viser Advokatsamfundets Retssikkerhedsanalyse for 2024, hvor 55 procent af de adspurgte advokater mener, at retssikkerheden er forringet de seneste tre år. Særligt socialt udsatte grupper, herunder hjemløse og personer med psykiske lidelser, har ifølge advokaterne markant lavere retssikkerhed end øvrige borgere.

Ifølge Advokatsamfundets generalsekretær, Andrew Hjuler Crichton, er et højt retssikkerhedsmæssigt niveau afgørende for, at hver borger kan føle sig tryg og ved, at de bliver behandlet lige efter reglerne. Undersøgelsens resultater giver ifølge ham et interessant blik på, hvor det står værst til i retssamfundet.

”Advokater har hver dag professionel føling med vores retssystem, og de ved om nogen, hvor udfordringerne er i forhold til rettigheder og lovgivning. Her er der overvældende enighed om, at for lange sagsbehandlingstider og brug af hastelovgivning udgør et problem. Det bør myndigheder og politikere tage nøje bestik af og være opmærksom på at forbedre,” siger han.

Lange ventetider skader tilliden

Tre ud af fire advokater vurderer i undersøgelsen, at lange sagsbehandlingstider ved domstolene og ved myndighederne forringer retssikkerheden, mens 60 procent også fremhæver, at brugen af hastelovgivning truer borgernes retssikkerhed.

Bekymringen afspejles også i borgernes egne svar. Mens 68 procent har stor tillid til, at domstolene træffer velbegrundede afgørelser, der stemmer overens med lovgivningen, er det blot 18 procent, der har tillid til, at deres sag kan blive afgjort inden for rimelig ventetid.

Ifølge Andrew Hjuler Crichton bekræfter det den bekymring, som Advokatsamfundet længe har haft.

”Alle har erkendt, at sagsbehandlingstiderne har nået et uacceptabelt højt niveau, og det er derfor yderst fornuftigt, at der blev indgået en politisk flerårsaftale med øgede bevillinger til domstolene. Jeg tror dog, politikerne skal være opmærksomme på at følge det over tid, så sagsbehandlingstiderne faktisk bliver nedbragt – og være klar til at følge bevillingen op. Samtidig bør man også i visse myndigheder og på politisk niveau arbejde målrettet på at nedbringe ventetiderne ved myndighederne, hvor der for eksempel på skatteområdet opleves meget lange sagsbehandlingstider, som borgere ikke kan være tjent med,” siger han.

Undersøgelsen, der danner baggrund for Retssikkerhedsanalysen, er gennemført med støtte fra Dreyers Fond og bygger på svar fra 2000 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-75 år, 400 virksomheder med mindst ti ansatte og 1070 advokater.

Se hele Retssikkerhedsanalysen 2024 her