05.12.2024
Lave honorarer er den største barriere for bistandsadvokater
Honorarer der ikke dækker arbejdstiden og uklare retningslinjer for bistandsadvokaters opgave, er de største barrierer f...
I løbet af de sidste 20 år har fænomenet æresrelaterede forbrydelser fyldt massivt i den offentlige debat. Det har ført til en lang række politiske initiativer, herunder fremsættelse af lovforslag og vedtagelse af love, der har haft til formål at forebygge og retsforfølge strafbare æresrelaterede handlinger.
Men i den offentlige debat kaldes disse tiltag ofte for ”symbollovgivning”, og det er uklart, hvor effektivt vi i Danmark egentlig beskytter ofrene for denne type forbrydelser.
Nu skal et nyt forskningsprojekt med støtte fra Offerfonden forsøge af afdække, hvordan lovgivningen på området reelt virker, og om der er praksis i udlandet, som vi kan lære af. Forskningsprojektets overordnede formål er at styrke viden om ofre for æresrelateret kriminalitets retsstilling gennem en retlig undersøgelse af begrebet æresrelaterede forbrydelser. Det sker med særligt fokus på de politiske processer i forbindelse med behandlingen af udvalgte lovforslag på det æresrelaterede område og med udgangspunkt i spørgsmålet om symbollovgivning.
Forskningsprojektet hedder ”Symbolic Policies. Legal Realities.” og gennemføres på SDU af Ph.d. Sabba Mirza og professor Frederik Waage. Derudover deltager Advokatsamfundet som formidlingspartner, for at kunne få indsigter og viden ud til de relevante advokater, der har sager om emnet.
"Forud for dette forskningsprojekt har jeg i regi af My Law Story arbejdet på et 2-årigt filmprojekt om æresrelaterede forbrydelser med grundlag i min ph.d.-afhandling. Erfaringer fra filmprojektet har været med til at give mig en dybere indsigt i det æresrelaterede område, som vi nu vil undersøge i et forskningsperspektiv. Lovgivning om genopdragelsesrejser, religiøse vielser af mindreårige, om fastholdelse i ægteskab er blot nogle at de tematikker, vi kommer til at udforske. Projektets styrke er bl.a., at vi fordyber os i det æresrelaterede område med strafferetlige og forfatningsretlige briller og undersøger de symbolpolitiske elementer, som fylder mere og mere i dansk politik," siger Ph.d. Sabba Mirza.
Forskningsprojektet ”Symbolic Policies. Legal Realities.” gennemføres på SDU af Ph.d. Sabba Mirza og professor Frederik Waage. Derudover deltager Advokatsamfundet som formidlingspartner.
Forskningsprojektet igangsættes officielt den 1. januar, og løber tre år frem. Sabba Mirza har tidligere i en afhandling påvist, at mange af straffelovens æresrelaterede forbrydelser er omfattet af andre straffelovsbestemmelser. Og professor Frederik Waage ser frem til det nye samarbejde.
”Vi er meget taknemmelige over bevillingen fra Offerfonden, og jeg finder det meget vigtigt, at vi med dette forskningsprojekt kan sætte fokus på god lovkvalitet. For hjælper vi ofrene ved den særskilte regulering? Og styrker eller svækker det retssikkerheden og hensynet til retshåndhævelsen og ofrene, når straffeloven opererer med decideret symbollovgivning? I projektet vil vi forsøge at komme et spadestik dybere i forhold til hvad symbollovgivning er for en størrelse. Begrebet undersøges komparativt. Vores udgangspunkt er, at Folketinget til en vis grad benytter sig af denne lovgivningsmetode, som vi vil underkaste en åben analyse der både fremhæver de positive og negative aspekter ved begrebet. Med udgangspunkt heri vil den danske æresrelaterede strafferetlige lovgivning blive belyst,” siger Frederik Waage.
For at sikre en løbende evaluering af projektet og dets fremdrift og for at sikre en tilstrækkelig feedback på arbejdsindsatsen er der med projektet nedsat et advisory board, som består af en gruppe eksperter, der besidder en meget stor viden inden for forskningsområdet. Boardet tæller blandt andet:
Boardet vil mødes ca. to gange årligt i projektperioden med henblik på en overordnet evaluering af den samlede forskningsindsats.