Spring hovednavigationen over
Tilbage

Høring over udkast til lov om ændring af årsregnskabsloven, revisorloven og flere andre love (gennemførelse af EU-direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering og EU-direktiv om forhøjelse af størrelsesgrænser i regnskabsdirektivet).

Modtager

Erhvervsstyrelsen

Ved e-mail af 13. oktober 2023 har Erhvervsstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Advokatrådet har følgende bemærkninger:  

  1. Forslag til årsregnskabslovens § 137 k, stk. 5:

Det fremgår af lovforslagets forslag til årsregnskabslovens 137 k, stk. 5, at den i stk. 1 omhandlede dattervirksomheds ledelse, jf. bilag 1, A, nr. 6, har et kollektivt ansvar for efter bedste overbevisning og evne at sikre, at dattervirksomhedens bæredygtighedsrapport udarbejdes i overensstemmelse med § 137 k, stk. 1-4, og at denne rapport indsendes i overensstemmelse med § 137 n, stk. 1 eller 2.

Bestemmelsen som foreslået svarer ikke til den sædvanlige beskrivelse af ledelsesorganers ansvar i dansk ret.


Forslag til ændring af bestemmelsen:

Den i stk. 1 omhandlede dattervirksomheds ledelse, jf. bilag 1, A, nr. 6, skal efter bedste overbevisning og evne sikre, at dattervirksomhedens bæredygtighedsrapport udarbejdes i overensstemmelse med § 137 k, stk. 1-4, og at denne rapport indsendes i overensstemmelse med § 137 n, stk. 1 eller 2.

  1. Forslag til årsregnskabslovens § 137 l, stk. 6:

Det fremgår af lovforslagets forslag til årsregnskabslovens § 137 l, stk. 6, at den i stk. 1 omhandlede filial er ansvarlig for efter bedste overbevisning og evne at sikre, at bæredygtighedsrapporten udarbejdes i overensstemmelse med stk. 1-5, og at denne rapport indsendes i overensstemmelse med § 137 n, stk. 1 eller 2.

Bestemmelsen som foreslået svarer ikke til den sædvanlige beskrivelse af ledelsesorganers ansvar i dansk ret.

Forslag til ændring af bestemmelsen:

Den i stk. 1 den i stk. 1 omhandlede filialledelse skal efter bedste overbevisning og evne at sikre, at bæredygtighedsrapporten udarbejdes i overensstemmelse med stk. 1-5, og at denne rapport indsendes i overensstemmelse med § 137 n, stk. 1 eller 2

  1. Forslag til selskabslovens § 118 a, stk. 1

Det fremgår af lovforslagets forslag til selskabslovens § 118 a, stk. 1, at direktionen i et kapitalselskab, der er omfattet af årsregnskabslovens § 99 a, skal sikre, at selskabets lønmodtagerrepræsentanter underrettes og skal drøfte relevante oplysninger og midlerne til at fremskaffe og verificere bæredygtighedsoplysninger. Afgiver lønmodtagerrepræsentanterne på denne baggrund en udtalelse, skal direktionen have modtaget denne skriftligt på en af kapitalselskabets oplyst elektronisk adresse, senest 4 uger efter drøftelsen, jf. 1. pkt.

Bestemmelsen som foreslået er uklart formuleret og bør præciseres.

Forslag til mulig ændring af bestemmelsen:

Direktionen i et kapitalselskab, der er omfattet af årsregnskabslovens § 99 a, skal sikre, at selskabets lønmodtagerrepræsentanter underrettes, og drøfter relevante oplysninger og midlerne til at fremskaffe og verificere bæredygtighedsoplysninger. Afgiver lønmodtagerrepræsentanterne på denne baggrund en udtalelse, skal direktionen have modtaget denne skriftligt på en af kapitalselskabets oplyst elektronisk adresse, senest 4 uger efter drøftelsen, jf. 1. pkt.

4. Forslag til lov om erhvervsdrivende fonde § 42, stk. 5:

Det fremgår af lovforslagets forslag til lov om erhvervsdrivende fonde § 42, stk. 5, at direktionen i en erhvervsdrivende fond, der er omfattet af årsregnskabslovens § 99 a, skal sikre, at fondens lønmodtagerrepræsentanter underrettes og skal drøfte relevante oplysninger og midlerne til at fremskaffe og verificere bæredygtighedsoplysninger. Afgiver lønmodtagerrepræsentanterne på denne baggrund en udtalelse, skal direktionen have modtaget denne skriftligt på en af kapitalselskabets oplyst elektronisk adresse, senest 4 uger efter drøftelsen, jf. 1. pkt.

Bestemmelsen som foreslået er uklart formuleret og bør præciseres jf. ovenfor.

Det følger af lovforslaget, at Regnskabsklasse D-Virksomheder skal rapportere bæredygtighedsoplysninger efter loven for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2024 eller senere. Rapporteringen vil skulle være en del af i årsrapporten for regnskabsåret 2024, der aflægges i foråret 2025. Dette følger ligeledes af artikel 5, stk. 2, litra a) i bæredygtighedsrapporteringsdirektivet. Dermed skal Regnskabsklasse D-Virksomheder allerede for regnskabsåret 2024 indsamle nødvendige data for at kunne foretage rapportering i 2025. For at kunne dette, vil disse virksomheder som udgangspunkt - i praksis - skulle have foretaget deres dobbelt væsentlighedsvurdering inden begyndelsen af regnskabsåret 2024 samt have etableret interne processer og procedurer for indsamling, strukturering, håndtering og behandling af data internt i virksomheden og eksternt for så vidt angår data fra virksomhedens værdikæde.

Dataindsamlingen mv. vil således skulle finde sted uanset, at loven på dette tidspunkt endnu ikke er behandlet eller vedtaget af Folketinget, idet det fremgår af lovforslaget, at det forventes fremsat for Folketinget i februar 2024 og dermed vil lovforslaget så meget desto mindre endnu ikke være trådt i kraft. Reelt får lovforslaget således virkning, inden det er vedtaget.

Det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at de omfattede virksomheder vil skulle forberede sig på de omfattende forpligtelser, som lovforslaget medfører, før det endelige indhold af lovforslaget er kendt (og vedtaget), og før lovforslaget træder i kraft. Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, medfører det væsentlige ændringer i omfang, form, detaljeringsgrad og måden, hvorpå bæredygtighedsoplysninger skal offentliggøres, og disse væsentlige ændringer i forhold til nugældende regler om rapportering på ikke-finansielle data kræver en omstillingsperiode for de omfattede virksomheder.

Derudover fremgår det af lovforslagets forslag til årsregnskabslovens § 135 c, at virksomheder, som er forpligtet til at udarbejde bæredygtighedsrapportering, skal lade bæredygtighedsrapporteringen forsyne med en erklæring om bæredygtighedsrapporten, samt at erklæringen skal afgives af en revisor, som i henhold til revisorloven er godkendt til at afgive erklæringer om bæredygtighedsrapportering.

For Regnskabsklasse D-Virksomheder vil erklæringen skulle afgives i 2025. Forinden skal revisorer, som ønsker at kvalificere sig til at afgive en sådan erklæring, skulle uddannes og godkendes hertil. Kravene til revisorers uddannelse (eller efteruddannelse) er ved at blive fastlagt i bekendtgørelser, som er sendt i høring samtidig med lovforslaget. Der er derfor behov for, at kravene til revisorers uddannelse og efteruddannelse fastlægges snarest muligt for at sikre klarhed over kravene og give virksomheder omfattet af lovforslaget, herunder især Regnskabsklasse D-Virksomheder, mulighed for i samarbejde med revisor at drøfte og tilrettelægge indsamling af data mv.

Det skaber retlig usikkerhed for virksomhederne, at dette forhold ikke er på plads før lovforslagets stipulerede virkning fra regnskabsåret 2024.

 

Med venlig hilsen

 

Andrew Hjuler Crichton
Generalsekretær

 

Sagsnr: 2023-3431