Juraen har indtaget en nøglerolle, når det gælder ESG og bæredygtighed, og området er ifølge advokat Line Berg Madsen blevet både strategisk og kommercielt for virksomhederne.
Line Berg Madsens hverdag ser i dag helt anderledes ud, end den gjorde for bare få år tilbage. Lige nu fylder rådgivning af store virksomheder om, hvordan de lever op til EU’s nye direktiv om rapportering af bæredygtighed (CSRD), meget i arbejdet som ESG-advokat. I takt med, at der kommer mere og mere lovgivning inden for bæredygtighed, ændrer rådgivningen ifølge Line Berg Madsen karakter, og senest har det nyeste direktiv rykket bæredygtighedsagendaen op i en helt ny liga.
”Det er den største omkalfatring af den måde, vi tænker bæredygtighed på, der har været indtil nu. Vi er gået fra, at mange virksomheder i en længere årrække frivilligt har arbejdet med biodiversitet og klimaregnskaber til, at store virksomheder og børsnoterede virksomheder nu skal vurdere og rapportere, hvordan de selv påvirker og bliver påvirket af forskellige ESG-forhold,” siger Line Berg Madsen, som er partner i Kromann Reumert.
Hun forklarer, at der på ryggen af standarder og retningslinjer fra forskellige organisationer som FN, OECD og GRI (Global Reporting Initiative) er kommet hardcore lovgivning, og at man derfor kan sige, at praksis er blevet kodificeret. Med lovgivningen er der ifølge Line Berg Madsen skabt et metodeværk, der skal sikre, at virksomhederne foretager en ensartet rapportering af ESG-forhold – miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold (Environmental, Social and Governance). Ensartetheden skal være med til at skabe mere transparens. Selvom rammerne for lovgivningen nu er på plads, stiller området stadig særlige krav til arbejdet som advokat.
”Vi har ikke en stor database med domme, som vi bare kan dykke ned i for at undersøge, hvad praksis på et område er. Derfor ser jeg frem til, at vi får nogle flere eksempler på, hvordan reglerne skal fortolkes i praksis både fra domme og fra lovgivers fortolkningspraksis – for eksempel svar fra EU-Kommissionen i form af Q&A’s eller vejledninger,” siger Line Berg Madsen. Derfor er hendes vurdering, at der er et stykke vej til, at ESG-området, som minder om andre nyere retsakter fra EU som GDPR og cybersikkerhed, bliver et helt etableret område, hvor begreberne sidder på rygraden i store dele af advokatstanden.
Ikke en del af studiet
Metoderne til at håndtere ESG og andre lignende nye retsområder var ikke en del af pensum, da Line Berg Madsen læste jura for godt 15 år siden. For hende selv og andre advokater, som arbejder med rammeværket omkring ESG, vil færdighederne derfor ofte være tilegnet efterfølgende, påpeger hun.
”Som advokater må vi bruge vores fortolkningsmetoder til at vurdere, hvordan virksomhederne skal forholde sig til lovgivningen. Selvom den indholdsmæssigt adskiller sig fra, hvad vi har lært på studiet eller har været vant til at håndtere, minder arbejdet med ESG om arbejdet med indvirkningsanalyser og med risikostyring på andre områder, for eksempel inden for Enterprise Risk Management (ERM) og anti-korruption.”
Derfor har advokater, der er vant til at arbejde med compliance i en eller anden form, ifølge Line Berg Madsen allerede vante arbejdsmetoder, de kan tage afsæt i.
”Så er ESG-området bare et bredere og større område, som bliver kogt ned til at være håndterbart igennem de metoder, vi kender fra de andre områder.”
Hvis man derimod som advokat for eksempel arbejder med entrepriseret, skatteret eller miljøforureningssager, hvor omdrejningspunktet er en konkret sag, er analyserne trods alt noget anderledes end det advokatarbejde, Line Berg Madsen til daglig udfører.
”Inden for ESG handler det som advokat om at hjælpe virksomheder med at kigge på området ovenfra og identificere, hvor der kan være indvirkninger, risici og muligheder, for derefter at arbejde med dem gennem politikker, handleplaner og målsætninger. ESG er blevet en ledelsesagenda, og derfor arbejder jeg med ledelser i børsnoterede selskaber og andre større virksomheder om, hvordan det skal gribes an.”
Flere love på vej
Line Berg Madsen mener, at arbejdet med ESG kræver en vis interesse, da det forudsætter, at man løbende bruger tid på at sætte sig ind i ny lovgivning, og hvad den betyder for klienterne. Hendes egen interesse for ESG udspringer fra et ønske om at være med til at skabe et bæredygtigt aftryk, hvilket desuden også er baggrunden for, at hun ved siden af advokatjobbet har en plads i WWF Verdensnaturfondens præsidium og bestyrelse.
”Det er virkelig interessant at få ESG op på et plan, hvor det er juraen, der styrer udviklingen, samtidig med at området er blevet strategisk og kommercielt. Drøftelserne omkring, hvordan vi får integrationen af ESG til at lykkes for en virksomhed, er drivkraften for mig i hverdagen. Det, at rådgivningen ofte er meget fremadskuende, er også med til at gøre arbejdet spændende,” siger Line Berg Madsen.
Hun uddyber, at jo længere tid, der går, jo mere praksis vil der være at skue tilbage på, og spår, at det i forhold til bæredygtighedsrapporteringsdirektivet vil være mere business as usual, når vi kigger fem år frem i tiden. Til den tid vil det for virksomhederne handle om løbende at få justeret på, hvordan de opfylder kravene, fordi der over tid vil komme en bedre forståelse af hele området både fra lovgivers og erhvervslivets side.
”Jeg tror, at ESG vil ændre karakter til, at det bliver en del af de almindelige ting, man gør i en virksomhed. ESG bliver et normalt element i indkøbskontrakter, politikker og screeningsprocedurer. M&A-transaktioner og finansiering generelt kunne også være områder, hvor vi vil se flere ESG-klausuler.”
Men det betyder langtfra, at arbejdet som ESG-advokat vil stoppe med at ændre karakter. Strømmen af ny lovgivning med bæredygtighed som omdrejningspunkt vil fortsætte, så der vil være masser af nyt stof at sætte sig ind i som advokat.
”Et nyt due-dilligence-direktiv inden for bæredygtighed (CSDDD) er vedtaget kort før sommerferien, og vi har lige fået et nyt Europa-Parlament, som overtager lovgivningsarbejdet blandt andet fra ’European Green Deal’. Den aftale, forventer jeg, vil blive gennemført, hvor blandt andet ’Green Claims Directive’ og ’Forced Labour Regulation’ er på dagsordenen,” siger Line Berg Madsen.
Line Berg Madsen
Partner i Kromann Reumert, hvor hun rådgiver klienter om ESG-forhold. Er medlem af WWF Verdensnaturfondens præsidium og observatør til bestyrelsen. Har tidligere blandt andet været partner i Poul Schmith/Kammeradvokaten og director hos PwC. Cand.jur. fra Københavns Universitet (2008) og fik sin advokatbeskikkelse i 2014.
Tema: I bæredygtig tjeneste
Bæredygtighed i alle afskygninger fylder mere og mere overalt i samfundet og også i juraen. De nye grønne paragraffer på klima- og miljøområdet, der de senere år har indtaget lovrammerne i EU, stiller helt særlige krav til arbejdet som advokat. Det gælder, hvad enten arbejdet centrerer sig omkring ESG-krav til virksomheder eller omkring konkrete retssager. Domme hænger på ingen måde på træerne, og derfor er det nødvendigt som advokat at gribe til vante arbejdsmetoder fra mere veletablerede retsområder og lede efter domme fra udenlandske domstole.
Mød to advokater, der arbejder i hvert deres spektrum af den grønne dagsorden. Den ene rådgiver om de nye ESG-krav, mens den anden blandt andet fører retssager inden for klima og miljø samt det folkeretlige område.
Læs også: I bæredygtig tjeneste: Uprøvet land kræver hjælp fra ny kant