Mere end hver tredje familie- og strafferetsadvokat har været udsat for trusler inden for de seneste tre år. Det viser en ny undersøgelse fra Advokatsamfundet, som samtidig peger på, at ti procent overvejer at opgive deres hverv som advokat. Dybt foruroligende, mener Advokatsamfundets generalsekretær, der vil se på nye tiltag til at håndtere problemet.
Tekst Isabel Rosado
Truslerne, der har påvirket 38,7 procent af deltagerne i undersøgelsen, handler både om dødstrusler, forsøg på påkørsel af en traktor og hackede mails som en del af arbejdsdagen for familie og strafferetsadvokater. Hver femte oplever, at truslerne er i den alvorlige ende af skalaen.
Karakteren af truslerne har ikke ændret sig væsentligt, siden Advokatsamfundet første gang i en undersøgelse spurgte de to grupper af advokater, om de siden sidste undersøgelse har oplevet chikane eller trusler. Men til gengæld viser den nye undersøgelse, at andelen af advokater, der overvejer at opgive deres hverv som advokat, er fordoblet. Fra fem procent i 2016 til ti procent i 2020.
For Advokatsamfundets generalsekretær peger de nye tal på et alvorligt problem, som der skal gøres noget ved.
“Det er dybt foruroligende og uacceptabelt, at advokater stadig bliver truet i så omfattende grad. Når mere end hver tiende truede advokat oplyser, at de har frasagt sig sager, og det samme antal overvejer at opgive at være advokat, så står vi med et alvorligt retssikkerhedsmæssigt problem, ikke bare for advokaten – men også for den klient, der i yderste konsekvens må finde en ny advokat til at overtage sagen,” siger Andrew Hjuler Crichton.
Brug for flere løsninger
Advokatsamfundet oprettede i 2019, bl.a. på baggrund af 2016undersøgelsen, en telefonlinje, hvor advokater kan få vejledning, hvis de modtager trusler eller bliver chikaneret. Her er der også mulighed for at modtage gratis psykologhjælp via Advokatsamfundet.
Da problemet ikke er aftaget siden 2016, vil Advokatsamfundet nu igangsætte et nyt arbejde med at håndtere og forebygge truslerne. Målet er at kunne præsentere en række tiltag i efteråret, der kan have en effekt.
“Vi er nødt til at undersøge nøjere, hvad der kan gøres. Ikke kun internt med de pågældende advokater, der er truede, men også i samarbejde med andre eksterne parter som bl.a. anklagemyndigheden. Derudover vil vi også kigge nærmere på, om der lovmæssigt kan gøres noget, så advokater bliver bedre beskyttet. Det går vi i gang med at undersøge nu med henblik på at kunne komme med en række konkrete løsninger til efteråret.”
Hver fjerde psykisk påvirket
I 2019 fik Advokatsamfundet cirka 2030 henvendelser fra advokater, der søgte vejledning, på trods af at knap hver fjerde i undersøgelsen giver udtryk for, at truslerne har påvirket dem psykisk. Det er altså få, der søger hjælp via Advokatsamfundet. Muligvis fordi flere advokater mener, at trusler er en del af jobbet – 17 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer således, at “man er nødt til at acceptere trusler som en del af jobbet”.
Det er Andrew Hjuler Crichton ikke enig i:
“Vi kan ikke forhindre folk i at true advokater, men det gør naturligvis ikke den form for grov adfærd acceptabel eller til noget, man som advokat bare bør finde sig i. Det er bekymrende, at undersøgelsen viser, at det står lige så slemt til – og måske endda går den forkerte vej på visse punkter. Derfor vil vi arbejde hårdt på, at advokater, der udsættes for trusler og/eller chikane, kan få bedre hjælp til at håndtere truslerne og måske forebygge dem fremadrettet,” siger han og opfordrer flere advokater til at henvende sig til Advokatsamfundet, når de oplever trusler, og evt. søge hjælp og vejledning.
“Man behøver ikke at gå rundt med oplevelserne alene. Der er anvendelige værktøjer at hente, som kan afhjælpe nogle af situationerne, og nu forhåbentligt kan vi også finde frem til flere nye, så advokaterne kan få hjælp og støtte i videre omfang end tidligere.”
GROVE SAGER
I Advokatsamfundets undersøgelse fra 2016 mente næsten halvdelen, at de havde været udsat for grove trusler, og hver femte familieretsadvokat og næsten halvdelen af strafferetsadvokaterne havde oplevet at frasige sig sager på grund af trusler. I den nye undersøgelse er andelen af advokater, der overvejer at opgive deres hverv som advokat, fordoblet. Fra 5 procent i 2016 til 10 procent i 2020.
I undersøgelsen svarer knap hver tiende, der også deltog i 2016undersøgelsen, at de har oplevet at få endnu flere trusler de sidste tre år. Ni procent har anmeldt truslerne til politiet.
I undersøgelsen kan man blandt andet læse følgende uddybende eksempel:
”En modpart i en familieretlig sag opsøgte mig på mit kontor – råbte meget grimme ord – fulgte efter mig i bil. Da jeg standsede for rødt lys, kørte han lige præcist så langt frem, at hans bil rørte ved min (det gav et lille bump). Han dyttede og lavede fagter efter mig. Jeg udtrådte af sagen.”
UNDERSØGELSEN KORT
Advokatsamfundets trusselsundersøgelse fra 2020 er udsendt til 579 familierets- og strafferetsadvokater, som er de to mest udsatte grupper inden for advokatstanden. I alt har 205 advokater svaret, hvoraf 38 pro-cent siger, at de har modtaget trusler. Undersøgelsen viser, at 13 procent har frasagt sig sager, og knap 10 procent har overvejet at opgive arbejdet som advokat. Undersøgelsen kan findes på advokatsamfundet.dk.
ADVOKAT OG UDSAT FOR TRUSLER OG CHIKANE?
Som medlem af Advokatsamfundet har du adgang til anonym og gratis psykologhjælp hos Falck Health Care, hvis du udsættes for trusler eller chikane.
Kontakt Falck Health Care for psykologhjælp på tlf. 70 10 20 12
Du har også mulighed for at få telefonisk hjælp og sparring i Advokatsamfundet. Kontakt Advokatsamfundet for rådgivning på tlf. 33 96 97 98. Souschef Pernille Ekman er kontaktperson.
På Advokatsamfundets.dk finder du en vejledning om, hvordan du som advokat forholder dig, hvis du bliver udsat for trusler eller chikane.