Tema om Offerfonden, som støtter projekter og aktiviteter, der skal forbedre livet for trafikofre og ofre for forbrydelser.
Netværk hjælper voldsramte kvinder
Røde Kors fik i 2015 midler fra Offerfonden til at oprette nye netværk og caféer til støtte for voldsramte kvinder.
38.000 kvinder i Danmark udsættes hvert år for fysisk partnervold, og hvert år søger 2.000 kvinder ophold på et af landets krisecentre. Røde Kors har etableret Qnet, som støtter kvinderne og deres børn socialt og praktisk, når de forlader krisecentret.
- Tiden efter krisecentret er meget sårbar, og mange oplever stor ensomhed. Eksempelvis fordi de flytter til en ny by, hvor de hverken har netværk eller arbejde. I Qnet møder de andre kvinder, der står i samme situation, og flere får tilknyttet en støtteperson, som hjælper med praktiske ting, viser rundt i byen eller drikker en kop kaffe og lytter, siger Mia Falconer, program- og projektleder for Qnet.
Qnet og CafeQ
I 2015 fik Røde Kors midler fra Offerfonden til at åbne tre nye Qnet i Aalborg, Silkeborg og Aabenraa. Bevillingen skulle også dække et pilotprojekt i form af CafeQ – et mødested, hvor voldsramte kvinder anonymt kunne henvende sig, møde andre i samme situation og få støtte og vejledning – samt opkvalificering og supervision til de frivillige i Qnet og CafeQ.
- Med bevillingen fra Offerfonden kunne vi brede netværkene ud til byer, hvor vi ikke før kunne tilbyde vores hjælp gennem Qnet, siger Mia Falconer og fortsætter.
- Det var dog også vigtigt at støtte de tusindvis af voldsramte kvinder, som af forskellige årsager ikke henvender sig til et krisecenter. Derfor oprettede vi som et forsøg CafeQ, hvor kvinderne anonymt kunne få hjælp og støtte – og henvises videre til professionel hjælp.
Erfaringer
Da Røde Kors fik midler fra Offerfonden, var der allerede 21 velfungerende Qnet, men de tre nye netværk gjorde det muligt at ramme endnu flere kvinder og børn.
- Qnet er en stor succes, og vi har erfaret, at det er den måde, vi bedst hjælper voldsramte kvinder og deres børn gennem en frivillig indsats.
Til gengæld viste det sig, at CafeQ ikke var den succes, som Røde Kors havde håbet på. Årsagen var blandt andet, at caféerne ikke havde ressourcer til at holde åbent i længere tidsrum, fordi de var drevet af frivillige kræfter, som havde job ved siden af.
- Det kan være overvældende for en voldsudsat kvinde at opsøge caféen, når hun ikke ved, hvem hun møder bag døren. Det kunne i princippet være hendes nabo. Derfor er det vigtigt, at vi kan hjælpe kvinderne på det tidspunkt, hvor de har mod på at blive hjulpet, og her fungerer telefon eller chat måske bedre som indgangen til at få hjælp udenom et krisecenter, siger Mia Falconer.
Det er dog ikke et nederlag for Røde Kors, at CafeQ ikke var en succes.
- Det er helt ok. Vi er glade for, at vi havde midler til at teste det. Det er vigtigt at afprøve nye veje til hjælp. Nu kan vi fokusere på det, der fungerer bedst, nemlig at hjælpe kvinderne i Qnet. Det kræver nogle dygtige og motiverede frivillige, som vi løbende uddanner og superviserer.
Røde Kors kunne ikke have gennemført projektet uden midler fra Offerfonden.
- Jeg vil klart anbefale andre at søge midler fra Offerfonden, hvis de har en god idé, der kan hjælpe ofre. For os gav det den startkapital, vi havde behov for.
Mia Falconer
Program- og projektleder for Qnet.
Projektets succeskriterier
- Åbning af tre CafeQ
- Åbning af tre Qnet
- Uddannelse og supervision af frivillige
Alle tre mål blev opfyldt i projektperioden.
Nye initiativer er altid velkomne
Har du en god idé til et projekt eller en aktivitet til gavn for ofre, der har været udsat for forbrydelser eller trafikuheld? Karoline Normann, rådsformand for Offerfonden, opfordrer flere til at søge midler til nye initiativer.
Et netværk for voldsramte kvinder. En kortfilm med fokus på voldtægtsramte mænd. En hjemmeside til hjælp for piskesmældsofre.
Offerfonden giver hvert år tilskud til projekter og aktiviteter, der skal forbedre livet for trafikofre og ofre for forbrydelser. Sidste år gav fonden tilsagn om tilskud til 31 projekter svarende til 34 millioner kroner.
Karoline Normann, rådsformand for fonden, opfordrer flere til at søge midler til nye og gode initiativer.
- Det er altid godt med en stærk pulje af ansøgere, hvor det er nærmest umuligt at vælge de bedste initiativer. Fonden har stor økonomisk kapacitet, og vi har mulighed for at støtte både små og store projekter – også dem, det ellers kan være svært at få midler til, fordi beløbet er for stort.
Karoline Normann er overbevist om, at der er mange, der har idéer til projekter eller aktiviteter, som endnu ikke er ført ud i livet, men kan blive det med støtte og sparring fra Offerfonden.
Hjælp til ofre
Offerfonden er oprettet af Folketinget med det formål at yde tilskud til projekter og aktiviteter, der gavner trafikofre, ofre for forbrydelser og grupper heraf. Fondens økonomiske midler kommer fra offerbidrag, blandt andet fra personer, der har overtrådt straffeloven eller færdselsloven.
Ifølge Karoline Normann bliver midlerne givet godt ud, fordi projekterne og aktiviteterne forbedrer livet for ofrene, og fordi de i visse tilfælde samtidig forhindrer nogle problemer, som ville være umulige eller vanskelige at rede ud på et senere tidspunkt.
Et konkret eksempel på et projekt er en hjemmeside, der guider piskesmældsofre og deres pårørende igennem at skulle leve med et usynligt handicap. Her er succeskriteriet blandt andet at forbedre livskvaliteten for ofrene – og måske forhindre nogle negative psykiske følgevirkninger.
Fonden er opmærksom på, at alle typer af ofre så vidt muligt skal repræsenteres, også geografisk.
- Vi støtter selvfølgelig projekter til gavn for børn, der har været udsat for forbrydelser, og alle andre typer af ofre, der fylder meget i statistikkerne og folks bevidsthed. Men vi forsøger også at inddrage nogle nye typer, eksempelvis ofre for stalking, hadforbrydelser og digitale sexkrænkelser, siger Karoline Normann og fortsætter:
- Digitaliseringen har ført nye ofre med sig, men det har heldigvis også givet nye hjælpemidler, for eksempel apps og online hjælpeportaler.
Karoline Normann fortæller, at fonden med glæde tager imod ansøgninger fra folk, der har nye idéer til måder at hjælpe ofre på, eller som mener, at der er typer af ofre, som bliver overset.
- Man kan hurtigt blive låst i sin måde at tænke på, og derfor er det forfriskende med initiativtagere, der ser tingene på en ny måde. Fondens penge skal forvaltes bedst muligt, og det bliver de bedst, hvis vi kommer vidt omkring.
Opfølgning på projekter
Fonden har et naturligt ønske om, at projekterne og aktiviteterne lykkes, og at formålene bliver opfyldt. Derfor fører fonden løbende tilsyn med, at pengene bliver brugt, som de skal, og at processen skrider fremad.
- Nogle projekter har mere brug for støtte og sparring undervejs end andre, og det får de. Vi har ingen interesse i at lade dem i stikken, men gør vores bedste for at hjælpe.
Rådet for Offerfonden, som uddeler midlerne, består af tre personer – i øjeblikket en advokat, en overlæge og en direktør, cand.jur.
- Det er en fordel, at vi har forskellig baggrund, fordi det giver os et bredt fundament for at vurdere ansøgningerne. Hver enkelt ansøgning bliver gennemgået grundigt og sagligt. En gang imellem må fonden desværre give afslag på en god idé, fordi ansøgningen falder uden for formålsparagraffen, men ellers er jeg ikke nervøs for, at vi overser gode og relevante projekter, siger Karoline Normann.
Næste ansøgningsrunde er i begyndelsen af 2019. Opslaget bliver opslået på Offerfonden.dk.
Karoline Normann
Formand for Rådet for Offerfonden. Forsvarsadvokat og formand for Advokatrådets strafferetsudvalg.
Rådet for Offerfonden
Formand:
Advokat Karoline Normann
Advokat Peter Trudsø (suppleant)
Medlemmer udpeget efter indstilling fra Rektorkollegiet:
Overlæge Ole Brink
Lektor Lars Holmberg (suppleant)
Medlemmer udpeget efter indstilling fra Offerrådgivningen i Danmark:
Direktør, cand.jur. Søren Grunnet Løvenlund
A-kasse leder Lone Nielsen (suppleant)
Offerfonden
Oprettet af Folketinget med virkning fra 1. januar 2014. Formålet er at yde tilskud til projekter og aktiviteter, der kan styrke viden om eller indsatsen til støtte for ofre for forbrydelser og trafikofre og grupper heraf.
Fondens midler kommer fra betaling af offerbidrag, blandt andet fra personer:
- der er idømt betinget eller ubetinget fængsel for overtrædelse af straffeloven eller andre love
- der har vedtaget et bødeforlæg eller er idømt en bøde for overtrædelse af straffeloven
- der vedtager eller idømmes betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten eller kørselsforbud for overtrædelse af færdselsloven.
Det forventes, at Rådet for Offerfonden hvert år vil uddele cirka 28 millioner kroner.
Læs mere på Offerfonden.dk