Advokater i Danmark er klar til at gøre endnu en landvinding i udbredelsen af mediation, mener den britiske advokat Henry Brown, som netop har modtaget Mediationsinstituttets pris.
Af Rasmus Lindboe, pressechef, Advokatsamfundet
Utålmodighed. Den følelse præger i dag advokater i mange lande, hvor den konfliktløsende arbejdsmetode kaldet mediation står på spring til for alvor at gøre sit indtog.
Men den britiske advokat Henry Brown, som har noget nær helgen-status inden for denne disciplin, og bl.a. har talt om emnet på en høring i Folketinget, maner i stedet til ro.
Han er fuld af sympati for de snart 250 danske advokater, der efterhånden stamper i sandet for at få lov at anvende redskabet i flere sager, men uden en grundig forberedelse vil mediation ikke vinde terræn, mener Henry Brown.
Han har netop modtaget en nyindstiftet hæderspris, der uddeles af MI/Mediationsinstituttet, som er en non-profit selvejende institution, der udbyder mediation til erhvervslivet. Uddelingen af prisen fandt sted i Advokaternes Hus i Kronprinsessegade 28. september, og her beskrev Henry Brown, hvordan advokater i Danmark gennem de sidste ti år langsomt har opbygget et solidt fundament for at anvende mediation.
- Da jeg begyndte med at fortælle om det her i Danmark, skete der meget lidt på området. Og det havde ikke nået et professionelt niveau på det tidspunkt, begyndte Henry Brown i sin takketale.
Siden har han haft besøg af danske advokater, der ville lære metoden bedre at kende. Han har deltaget i opbygningen af mediationsuddannelsen og undervist på kurserne. Ligesom han gennem årene har haft et særlig blødt punkt for Danmark og fulgt udviklingen herhjemme.
- Der er en utålmodighed efter at komme i gang for alvor. Og nu har I skabt en perfekt platform, hvor I har fået udviklet en kultur, en infrastruktur og en gruppe af professionelle mediatorer, som kan udføre arbejdet. I er i dag perfekt placeret til at komme videre herfra og udvide nettet, sagde Henry Brown.
Og netop Henry Browns betydning for mediation i Danmark kan næppe overvurderes, sagde Claus Kaare Pedersen, der er formand for MI:
- Henry Brown har gjort en enestående indsats for i samarbejde med Advokatsamfundet at etablere en professionel uddannelse af mediatorer på et højt fagligt plan, der kan måle sig med tilsvarende uddannelser på førende universiteter i udlandet.
Claus Kaare Pedersen fremhævede ikke blot Henry Browns betydning for de danske landvindinger på mediationsområdet, men også Browns globale betydning på området for konfliktløsning.
I 1960’erne og 70’erne arbejdede Henry Brown som advokat i Sydafrika, hvor han påtog sig en lang række sager for sorte borgerrettighedsforkæmpere.
Henry Brown repræsenterede således Nelson Mandela, mens han var fængslet i det berygtede Robben Island-fængsel. Han forsvarede også Albie Sachs, Robert Sobukwe og en lang række andre aktive i frihedskampen. Endvidere repræsenterede han SWAPO – the South West African Peoples Organisation – som senere udgjorde regeringen i Namibia.
Efter mange års juridiske kampe, hvor han selv blev truet af regimet, så Henry Brown sig nødsaget til at forlade Sydafrika og flyttede til England, hvor han siden spillede en meget aktiv rolle i udbredelsen af mediation som værktøj.
- I dag er spørgsmålet derfor ikke længere, om det er relevant med mediation til at løse en tvist, men hvornår det er relevant, sagde Claus Kaare Pedersen ved uddelingen af hædersprisen.
Claus Kaare Pedersen fremhævede også Henry Brown som en stor personlig inspirationsfaktor. Med prisen følger en statuette af billedhuggeren Erik Heide og 10.000 kroner.
Læs & hør mere
Talerne ved MI / Mediationsinstituttets uddeling af hædersprisen kan findes på www.youtube.com ved at søge på “mediationsinstitut”.
Samtidig har MI netop lanceret en ny hjemmeside, www.mediationsinstituttet.com.