Advokatsamfundet i Danmark har i længere tid arbejdet for, at også advokater skal være beskyttet af disse skærpende regler. Den danske regering har dog indtil videre afvist anmodningen, med henvisning til at formålet med bestemmelsen er at beskytte offentligt ansatte, og at advokater ikke tilhører denne erhvervsgruppe.
Det er for så vidt sandt – en advokat skal tjene sin klients interesser og ikke statens. Men ligesom andre aktører i en retssal udfylder advokater en central rolle og opgave for det offentlige, hvilket forudsætter, at der findes erfarne og kompetente advokater, der trygt kan udøve deres erhverv. Trusler, vold og chikane mod advokater risikerer i sidste ende at føre til dårligere retssikkerhed, hvis advokater ikke tør eller kan udføre deres opgave for deres klienter.
Der er ingen grund til at tro, at advokater skulle være mindre udsat som gruppe end andre offentligt ansatte. Ud over klienten har en advokat ofte tæt kontakt med både modparten og pårørende, hvilket betyder en potentielt øget risiko for trusler. Et særligt problem i den sammenhæng er, at en advokat i modsætning til dommere og anklagere sjældent kan overdrage en sag til en anden. I praksis er det eneste alternativ at trække sig fra opgaven, hvis det er muligt, hvilket i sig selv risikerer at sætte klienten i en vanskelig situation.
At understrege i loven, at det er en skærpende omstændighed også at true en advokat, ville markere advokatens ligestillede status med øvrige repræsentanter for retsvæsenet. Det vil også tydeliggøre, at et angreb på en advokat er et angreb på retsstaten.
Læs hele debatindlægget fra Jyllands-Posten her