Der var både selvransagelse og enighed om, at der er blevet fulgt fornuftigt op efter Den sorte svane, da der var politisk debat om udsendelsen på Advokatsamfundets retssikkerhedskonference.
Det har været noget nær umuligt at undgå ’Den sorte svane’, siden dokumentaren kom ud i maj 2024.
Og for advokatbranchen har udsendelsen uvægerligt haft stor betydning. Men er der egentligt noget at lære af udsendelsen, når det kommer til tilsynet, myndighedsarbejde og forebyggelse af kriminalitet – og advokaternes rolle i samfundet?
Det var omdrejningspunktet for debatten på retssikkerhedskonferencen, hvor et panel med formand for Retsudvalget, Steffen Larsen (LA), retsordfører Rosa Lund (Ø) og formand for Advokatrådet, Martin Lavesen stillede skarpt på opfølgningen og konsekvenserne af dokumentaren.
Svindel i alle brancher
Debatten bød på selvransagelse i egne rækker, men i panelet manede flere også til ro i forhold til, hvorvidt retssikkerheden i Danmark er truet.
”I alle brancher er det brodne kar, og det er også tilfældet i advokatbranchen. Vi har ikke tidligere været inde i rummet som muldvarp i sådanne situationer, så derfor er det også stærkt tv – men jeg vil gerne understrege, at de er undtagelsen mere end reglen. Det, som vi så i den sorte svane, var alvorligt, og vi tog det meget alvorligt i Advokatrådet, det endte faktisk med at rydde hele min kalender i en længere periode. Jeg tror ikke, at det afdækkede noget, som vi ikke vidste i forvejen – forskellen var, at hele Danmark så med. Men disse sager sker heldigvis sjældent, og vi har et tilsyn, der opsnapper det, og med det nye og stærkere tilsynssystem kommer vi i højere grad til at fange overtrædelser,” sagde Martin Lavesen.
Martin Lavesen understregede samtidig, at det nye og stærkere tilsyn også vil resultere i, at der på sigt vil komme til at være flere lignende sager, og at både Advokatrådet og Advokatsamfundet er klar til at agere på det.
Samme toner lød fra formanden for retsudvalget, Steffen Larsen.
”Jeg er ikke super chokeret over de ting, der kom frem i dokumentaren. For der er svindel i alle brancher – også i min egen håndværksbranche, hvor jeg har set meget af den slags. Der er masser af lovgivning, der ikke bliver overholdt – også blandt advokater – men forskellen er, at advokater har en særlig forpligtigelse grundet deres baggrund, og derfor er jeg også glad for at Advokatsamfundet og Advokatrådet har taget det så seriøst. Advokatsamfundet var allerede ude, før sagen kom frem og tale om at øge tilsynet, og efter dokumentaren tog Advokatrådet klar afstand med det samme, og generalsekretær Andrew Hjuler Crichton var også efterfølgende i retsudvalget og tale om det,” sagde han.
Også Rosa Lund udtrykte, at hun heller ikke var blevet overrasket over udsendelsens afsløringer.
”Det er lidt mærkeligt at sige, at jeg ikke var chokeret, men der var mange ting i dokumentaren, som vi godt vidste på forhånd blandt andet, at der er nogle mennesker, der koldt og kynisk laver profit på velfærd. Og det er i høj grad noget, som vi mangler at se nærmere på i vores lovgivning,” sagde Rosa Lund.
Mads Brügger er god til at skabe drama
For Rosa Lund har dokumentaren været en øjenåbner, når det kom til at lære om den del af lovgivningen, som hun med egne ord mente, at politikerne ikke så tit ser på inde på Christiansborg. Og i Enhedslisten mener man fortsat, at der er emner, der bør følges op på politisk.
”De ting, som jeg tager med mig fra Den sorte svane er, at der er brug for at lukke hullerne i konkurslovning, hvor man ikke skal kunne vælge sin egen kurator. Der skal også laves stop for at trække profit ud ad botilbud, og så har vi et kæmpe problem med social dumpning. Vi skal også se på miljølovgivning. Jeg får lyst til at sige, at det skal være strengere straffe efter at have set Den sorte svane – men det nytter jo ikke noget, og derfor er det også vigtigt, at vi laver noget gennemarbejdet lovgivning og ikke ender med at lave snuptagsløsninger,” sagde hun.
Steffen Larsen stillede sig gennem debatten mere skeptisk over for, om der er behov for nye regler, men derimod så han gerne, at der blev lavet en øget kontrol.
”De kriminelle er ikke dumme – så derfor finder de huller i lovgivning, og jo mere kompliceret system vi har, jo flere huller bliver der at udnytte. For mig er der flere facetter i det med reglerne, og ansvaret ligger ikke kun hos advokaterne. Domstolene skal også have styr på, hvad der foregår ved skifteretterne, og så skal der skal være ressourcer i form af både tid og penge, så vi netop kan kontrollere det her,” mente Steffen Larsen.
Det blev bakket op af Martin Lavesen;
”I Advokatrådet har vi nultolerance overfor kriminalitet. Vi har øget tilsynstrykket, og det vil formentlig også kaste flere sager af sig i branchen, og så må vi håndtere det – for vi skal de her ting til livs.”
En tydelige tendens gennem hele debatten var en manen til ro og en samlet front omkring, at ansvaret både ligger hos advokaterne, men også på Christiansborg.
”Jeg er ikke ramt af opstandelse – vores system fungerer grundlæggende godt, mener jeg, og det kan borgerne også være trygge i. For vi er ikke et gennemsyret korrupt samfund. Mads Brügger er god til at skabe drama, og jeg mener ikke, at vi skal være bange, hvilket jeg også talte om på tidspunktet – mine udtalelser blev bare ikke bragt, fordi de ikke bidrog til det hysteri, som medierne gerne ville have frem. Jeg ved, at der er snyd i alle brancher – og det er også det, som jeg har valgt at tage med mig videre,” sagde Steffen Larsen.
”Jeg synes også, at der er god grund til at trække vejret roligt. Problemet for mig er den manglende kontrol og efterforskning fra myndighedernes side; vi har et banderegister, så det burde være nemt at tjekke op på folk. Vi skal sætte ressourcer af til, at loven bliver overholdt, og derfor mener jeg, at der er behov for politisk handling på det område,” sagde Rosa Lund.