07.11.2024
Folketinget er uenige om beskyttelse af advokater
Flere partier støtter de Konservatives beslutningsforslag om at give beskikkede advokater samme beskyttelse som andre ak...
Af Per Hemmer, advokat og formand for Advokatrådets internationale udvalg
Når man spørger nogen til råds og beder om deres hjælp, så vil man gerne kunne stole på rådgivningen og vide, at de faktisk hjælper en – og ikke har hverken skjulte dagsordener eller falske lodder i vægtskålen. Det gælder ikke mindst for borgere og virksomheder, der søger advokatbistand. Et vigtigt princip er derfor, at advokaten altid skal være uafhængig af alle andre end sin klients interesser. Det er et afgørende kendetegn for netop advokater, at de ikke må have egne eller andres interesser, der har indflydelse på rådgivningen.
De borgere, som har været på anklagebænken, eller i en retssal i øvrigt, har fået sat på spidsen, hvorfor uafhængigheden er så vigtigt. Men når du køber hus, vil du også gerne være sikker på, at advokaten ikke har noget kørende med sælgers ejendomsmægler. Eller hvis du har problemer med en myndighed, så vil du gerne være sikker på, at din advokat ikke er filtret ind i myndigheden. Har du som virksomhedsejer en tvist med en konkurrerende virksomhed eller samarbejdspartner, skal du være helt tryg ved, at din advokat kun repræsenterer dig uden at være i lommen på modparten.
I Advokatrådet er uafhængigheden derfor en grundpille i vores retssamfund, som vi værner enormt meget om. Når vi i morgen den 25. oktober markerer ”European Lawyers Day” med andre advokater i hele Europa, gør vi det med det overordnede tema uafhængighed.
Fra tid til anden er uafhængigheden kommet under pres i Danmark – for eksempel ved, at andre juridiske rådgivere gerne vil benytte titlen advokat, men ikke underlægge sig samme uafhængighedsprincipper. Det var bl.a. også fremme som et forslag i Konkurrencerådets rapport for nogle år siden. Af hensyn til borgeres retssikkerhed og mulighed for at få netop en ubetinget uafhængig rådgiver, så afviste den daværende Justitsminister at gå videre med det forslag.
Heldigvis er der i Danmark en god forståelse for at den bedste sikring af borgere, er ved at advokater fortsat skal være uafhængige – og det skal vi værne om og passe godt på.
Men ude i Europa i lande som Polen, Ungarn, Bulgarien, Slovakiet og Kroatien er borgernes tillid til, at advokater er uafhængige faldet de seneste år (EU Justice Scoreboard). Forklaringen er kort og godt en øget opfattelse af, at regeringer i de pågældende lande i højere grad blander sig i advokaternes og domstolenes arbejde.
I internationale fora arbejder vi fra Advokatrådets side for at styrke alle advokaters uafhængighed. Blandt andet i EU, hvor Europarådet er i gang med at udarbejde forslag til en advokatkonvention, som skal sikre advokaters uafhængighed i hele EU. Hvis det skal lykkedes at etablere en advokatkonvention, er det en vigtig forudsætning, at de lande, der står stærkt, som Danmark gør, ikke sætter uafhængigheden over styr ved at lempe reglerne for advokater.
Lad os derfor minde hinanden og vores omverden om, at uafhængige advokater er en forudsætning for at vores retssamfund kan fungere.
God European Lawyers Day til alle