Spring hovednavigationen over
Tilbage

Nordic Link giver indflydelse i det internationale arbejde

Nordic Link er et initiativ startet af Advokatsamfundet i 2021 med støtte fra Dreyers Fond. Initiativet har til formål at øge og strukturere samarbejdet mellem advokatsamfundene i Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark og derigennem styrke vores fælles indflydelse på de europæiske dagsordner samt øge videndelingen landene imellem.

Det danske Advokatsamfund har gennem de seneste år arbejdet aktivt på at styrke det nordiske samarbejde med Norge, Sverige, Island og Finland, særligt i forhold til det europæiske arbejde. Et styrket nordisk samarbejde kan nemlig være med til at styrke de nordiske dagsordner internationalt og give de nordiske lande mere gennemslagskraft sammen, hvilket både er til gavn for retssikkerheden i de nordiske lande og på europæisk plan.

Det nordiske samarbejde er blevet organiseret gennem regelmæssige møder mellem de internationale chefer i de fem nordiske advokatsamfund, et styrket samarbejde mellem de fem landes komité-repræsentanter og tæt dialog forud for møderne i CCBE. Dette øgede samarbejde viste for nyligt sin styrke på det seneste møde i Den Europæiske Sammenslutning af Advokatsamfund (CCBE), hvor organisationens strategi drøftet. 

Formålet med strategien er at styrke CCBE’s rolle i forhold til dialogen med de europæiske institutioner for at sikre et højt fokus på retssikkerhed og den underliggende præmis om behovet for en uafhængig advokatstand som en del af et uafhængigt retssystem. CCBE er generelt anerkendt som en vigtig og troværdig interessent hos de europæiske institutioner, herunder Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet, EU-domstolene og Europarådet. Den nye strategi har til formål at sikre fundamentet for dette.

Advokatsamfundet har haft en forudgående koordinering og drøftelser med de andre nordiske advokatsamfund takket være det tætte samarbejde gennem Nordic Link, og det betød, at det var muligt for landene i Nordic Link at få sat et samlet aftryk på det fremadrettede strategiarbejde.

De nordiske advokatsamfunds samlede bemærkninger til strategien blev taget godt imod af de øvrige delegationer. Vores fælles, nordiske fokus på at sikre et tydeligt strategisk ophæng i CCBE’s formål, arbejde for at strømline organisationen således at kræfterne bruges mest hensigtsmæssigt på de væsentligste dagsordner samt fastholde CCBE’s økonomiske uafhængighed mødte således både forud for og under mødet opbakning fra både Estland, Østrig, Luxembourg og Tyskland.

”Fra Advokatsamfundets side ser vi frem til at styrke den europæiske sammenslutning og er glade for, at det tætte nordisk samarbejde afføder en stærk stemme i organisationen og i forhold til de vigtige europæiske dagsordner på retssikkerhedsområdet,” siger Per Hemmer, der er medlem af Advokatrådet og formand for Advokatrådets internationale udvalg.