19.12.2024
Paradokser bremser kvinders vej til toppen
Ny forskning peger på flere paradokser i advokatbranchen, der gør det svært for kvinder at nå til tops. Åben dialog, nor...
Advokatsamfundet har i en rundspørge undersøgt partiernes holdning til de Konservatives beslutningsforslag om at give beskikkede advokater i straffe- og familieretssager samme beskyttelse som offentligt ansatte under §119.
I rundspørgen har Advokatsamfundet kontaktet justitsministeren og alle retsordførere fra Folketingets partier med det samme spørgsmål: Hvordan ser dit parti på de Konservatives beslutningsforslag? Og hvorfor?
Rundspørgen viser, at fire partier støtter forslaget, ét parti er imod, og to har endnu ikke taget stilling, mens justitsministeren fortsat fastholder sit standpunkt om ikke at beskytte advokater under §119.
”Det er jo et problem, når advokater skal leve med trusler for at passe deres arbejde. De udgør jo en afgørende del af vores retssamfund, og derfor skal vi selvfølgelig også beskytte dem. Så jeg synes, at det virker som et fornuftigt forslag.”
Betina Kastbjerg (DD)
”Vi er positive over for forslaget, men vi vil gerne have belyst behovet. Umiddelbart virker det fornuftigt at ligestille parterne i retssalen i forhold til den beskyttelse, de modtager.”
Steffen Larsen (LA)
"Vi har endnu ikke haft lejlighed til at læse beslutningsforslaget, men vi stiller os positivt i forhold til at udvide beskyttelsen af beskikkede advokater i straffe- og familieretssager. Beskikkede advokater er en vigtig aktør i retsplejen, som i retslokalerne beskæftiger sig med mange følsomme sager. Det er derfor også vigtigt, at vi sikrer, at beskikkede advokater har den tilstrækkelige beskyttelse overfor trusler og chikane."
Zenia Stampe (RV)
Mette Thiesen (DF) oplyser, at Dansk Folkeparti også støtter forslaget, men har ikke yderligere bemærkninger.
”Advokater er meget centrale aktører i vores retssystem, og det er selvsagt uacceptabelt, når advokater oplever trusler eller vold, alene fordi de passer deres arbejde. Det skal vi som samfund slå hårdt ned på inden for de rammer, som straffeloven giver i dag, hvor advokater som alle andre er omfattet af den almindelige strafferetlige beskyttelse mod vold og trusler. Når jeg mener, at den særlige beskyttelse i straffelovens § 119 ikke bør udvides til også at omfatte advokater, skyldes det, at bl.a. dommere, politibetjente og anklagere er omfattede af bestemmelsen, fordi de varetager en opgave som repræsentanter for det offentlige.”
Justitsminister, Peter Hummelgaard (S)
”I Enhedslisten er det vigtigt for os, at det skal være trygt at gå på arbejde for alle arbejdstagere – også for advokater. Selvom man i retsvæsenet arbejder med kriminalitetstruede personer, og derfor har en højere sikkerhedsrisiko, så vurderer vi ikke, at advokater er i højere risiko end eksempelvis specialpædagoger, sygeplejersker, læger og ansatte på borgerservice, som har med præcis den samme persongruppe at gøre. Løsningen er derfor ikke højere straffe for, men derimod meget mere forebyggelse.”
Rosa Lund (EL)
”Jeg har ikke overvejet for og imod endnu. Der er et særligt hensyn til, at myndighederne skal kunne operere, og det er ikke fordi, jeg ikke synes, det er vigtigt, at advokater også skal kunne det. Men jeg har brug for at gå dybere ned i overvejelserne også. Jeg har ikke taget stilling endnu”.
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Torsten Gejl (ALT) oplyser, at Alternativet ikke har taget stilling til forslaget endnu.
Det er ikke lykkedes at få svar fra retsordførerne fra regeringspartierne.