Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatrådet advarer mod opsplitning af Justitsministeriet

Regeringens bebudede nedsættelse af en ekspertgruppe, der blandt andet skal belyse muligheden for en opdeling af Justitsministeriet i et Justitsministerium og et Ministerium for National Sikkerhed, skaber bekymring hos Advokatrådet, der peger på, at et justitsministerium, der splittes i to, vil give anledning til store retssikkerhedsmæssige betænkeligheder og have vidtrækkende konsekvenser.

I regeringsgrundlaget fra december 2022 har regeringen bebudet nedsættelsen af en ekspertgruppe, der skal analysere Justitsministeriets ressort med henblik på en mulig opsplitning af Justitsministeriet.

Det skyldes et ønske fra regeringens side om at styrke retsstaten og dens grundlæggende principper. Ekspertgruppen skal ifølge regeringsgrundlaget belyse en række overordnede opgaver, blandt andet hvorvidt det er muligt at etablere et nyt Ministerium for National Sikkerhed, som bl.a. får ansvar for politiet, den overordnede anklagemyndighed og rigets sikkerhed, herunder PET.

Advokatrådet, hvis formål blandt andet er at arbejde for at gavne retssikkerheden i samfundet, er af den opfattelse, at en eventuel opsplitning vil give anledning til store retssikkerhedsmæssige betænkeligheder.

”Regeringsgrundlaget lægger op til en opdeling af Justitsministeriet i et Justitsministerium og et Ministerium for National Sikkerhed med henblik på at styrke retsstaten og dens grundlæggende principper, men forventelig vil en opdeling have den stikmodsatte virkning. Det er Advokatrådets vurdering, at en opdeling vil give anledning til store retssikkerhedsmæssige betænkeligheder,” siger medlem af Advokatrådet og formand for Advokatrådets grundrettighedsudvalg, Ole Spiermann.

Advokatrådet har i efteråret 2023 gennemført drøftelser med en række relevante aktører, der på forskellig vis har eller har haft berøring med Justitsministeriets ressort, centraladministrationen og i øvrigt har haft indsigt i retsstaten og dens institutioner og opbygning, og der deltog således tidligere ministre, tidligere departementschefer, professorer og personer fra civilsamfundsorganisationer.

Drøftelserne er sket i regi af Advokatrådets grundrettighedsudvalg, der beskæftiger sig med menneskeretlige, forvaltningsretlige og statsretlige emner.

På baggrund af disse drøftelser har Advokatrådet udarbejdet et oplæg til regeringens ekspertgruppe om de potentielle udfordringer, som Advokatrådet vurderer, at en eventuel opsplitning vil kunne føre til, og som skal belyses grundigt.

”I Advokatrådet vurderer vi blandt andet på baggrund af disse drøftelser, at en adskillelse af sager, der vedrører politiet, Politiets Efterretningstjeneste og anklagemyndigheden, fra sager vedrørende andre retlige problemstillinger, herunder statsforfatningsretlige, forvaltningsretlige og menneskeretlige spørgsmål, må forventes at medføre en alvorlig svækkelse af retsstaten og dens grundlæggende principper, hvilket står i modsætning til, hvad der er antaget i regeringsgrundlaget,” konkluderer Ole Spiermann.

Advokatrådet lægger blandt andet vægt på, at der kan være risiko for, at et nyt Ministerium for National Sikkerhed på grund af karakteren af sine opgaver udvikler en snæver missionsopfattelse, hvor der alt andet lige vil være mindre fokus på retssikkerheds- og retsstatsprincipperne, og at en opsplitning af det nuværende Justitsministerium uundgåeligt vil medføre henholdsvis et Ministerium for National Sikkerhed og et tilbageværende justitsministerie, som ikke er ligeværdige.

”Traditionelt er sikkerhed højt profileret politisk, hvorfor et Ministerium for National Sikkerhed må formodes at blive det stærke og toneangivende ministerium ved siden af det tilbageværende Justitsministerium. Efter Advokatrådets opfattelse er et fagligt velfunderet og stærkt Justitsministerium afgørende for en styrkelse af retsstaten,” siger Ole Spiermann.

Han nævner desuden også en frygt for, at Justitsministeriets evne til at tiltrække nogle af de allerdygtigste juridiske kandidater fra universiteterne og tilbyde dem attraktive karrieremuligheder vil blive reduceret ved en opdeling af ministeriet. Dette vil svække rekrutteringen af jurister til Justitsministeriet og dermed svække ministeriets faglige tyngde.

”Advokatrådet vil selvfølgelig sætte pris på, at de overvejelser og advarsler, som vi har beskrevet indgående i vores oplæg, bliver genstand for en tilbundsgående behandling i den ekspertgruppe, som regeringen har bebudet nedsat. Konsekvenserne af en eventuel opsplitning i henholdsvis et ministerium for national sikkerhed og et mindre fortsættende Justitsministerium vil alt andet lige betyde et mindre fokus på retssikkerheds- og retsstatsprincipperne. Såfremt ønsket er at aflaste Justitsministeriet og ministeriets ledelse, er det efter Advokatrådets opfattelse absolut muligt ved andre tiltag,” siger Ole Spiermann og understreger samtidig, at Advokatrådet gerne bidrager til ekspertgruppens arbejde, såfremt der skulle være et ønske herom.

Læs hele oplægget her

Regeringens ekspertgruppe

Hovedopgaverne for regeringens ekspertgruppe er ifølge regeringsgrundlaget:

1) Belyse, ”hvordan Justitsministeriets arbejde kan fokuseres på at stå vagt om de regler og opgaver, som har grundlæggende betydning for retsstaten og demokratiets stabilitet, for understøttelsen af de centrale demokratiske organer i samfundet, for borgernes retssikkerhed og individets frihed samt for ordentlig forvaltning, rammerne omkring god regeringsførelse og kommunernes grundlæggende rammer.”

2) Belyse, ”hvordan der kan etableres et nyt Ministerium for National Sikkerhed, som bl.a. får ansvar for politiet, den overordnede anklagemyndighed og rigets sikkerhed, herunder PET.”

3) Udarbejde ”en analyse, der beskriver fordele og ulemper – herunder økonomi og implementering samt hvordan, der sikres en effektiv straffesagskæde, som skal danne grundlag for den nærmere opgavefordeling mellem de to ministerier.”