19.12.2024
Sjældent har tilsynet været vigtigere
Uheldige sager har fyldt i 2024, og sat fokus på tilsynets vigtige rolle. Den dagsorden går med ind i 2025.
Forudsigeligheden er væk for boligejere og ejere af fast ejendom, der har fået skæve foreløbige ejendomsvurderinger. Nogle risikerer at stå med en usælgelig bolig, indtil der er skabt ro omkring deres høje ejendomsvurdering, mens andre om et par år kan blive mødt af et efterbetalingskrav, fordi deres vurdering var alt for lav. Det udfordrer retssikkerheden, mener Advokatrådets skatteudvalg.
”Retssikkerhed handler også om forudsigelighed, og den er med de nye foreløbige ejendomsvurderinger forsvundet for mange. Borgere med vurderinger, der både i op- og nedadgående retning, skriger til himlen, vil jeg opfordre til at benytte sig af muligheden for at ansøge om at få sin foreløbige vurdering revideret, og samtidig er det nødvendigt, at Vurderingsstyrelsen har de ressourcer, der skal til for at sikre en hurtig sagsbehandling,” siger Peter Lorentzen, medlem af Advokatrådets skatteudvalg og advokat med speciale i beskatning af fast ejendom.
Selvom udgangspunktet er, at man ikke kan klage over de foreløbige ejendomsvurderinger, er der ifølge lovgrundlaget mulighed for, at myndighederne alligevel kan ændre dem. Det kan de eksempelvis, hvis en boligejer i sine salgsbestræbelser kan fremvise en ejendomsmæglervurdering, der afviger fra den offentlige vurdering med mere end 20 pct. Det samme gør sig gældende, hvis en ejendom sælges til en pris, der er lavere end den foreløbige ejendomsværdi. I en sådan situation kan køberen anmode om, at ejendomsværdien ændres til salgsprisen. I begge situationer vil Vurderingsstyrelsen samtidig foretage en skønsmæssig ændring af den foreløbige grundværdi.
Selvom det ikke koster boligejere noget nu og her på grund af skatterabatten, så sidder man jo med en ejendom, der kan være usælgelig, indtil der foreligger en endelig ejendomsvurdering.
Også i tilfælde, hvor en ejendom ikke skal sælges, er det muligt at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering via en særlig revisionsbeføjelse, hvis man kan dokumentere, at den foreløbige vurdering afviger markant fra handelsværdien.
Som borger har man ikke krav på at få ændret sin foreløbige vurdering igennem revision, og Vurderingsstyrelsen har på nuværende tidspunkt ikke nærmere redegjort for, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at man kan få den ændret. Set i lyset af den massive kritik af de foreløbige vurderinger, håber Peter Lorentzen, at Vurderingsstyrelsen vil være lempelig i sin bedømmelse af, hvorvidt den foreløbige ejendomsvurdering kan ændres.
Læs mere om mulighederne for revision på Vurderingsstyrelsens hjemmeside.
Ifølge Peter Lorentzen er de skæve vurderinger problematiske, fordi de får retssikkerheden til at smuldre hos både køber og sælger.
”Selvom det ikke koster boligejere noget nu og her på grund af skatterabatten, så sidder man jo med en ejendom, der kan være usælgelig, indtil der foreligger en endelig ejendomsvurdering. Et myndighedssvar, der nedsætter den foreløbige vurdering, er ingen garanti for, hvor den endelige vurdering lander, men det vil dog kunne bidrage til at skabe mere sikkerhed omkring et boligsalg,” siger Peter Lorentzen.
Han påpeger desuden, at der med de foreløbige vurderinger også er en risiko for, at borgere, der har fået nedsat sit ejendomsskattegrundlag og har tillid til, at vurderingerne er korrekte, senere hen får et chok.
”Det er problematisk, hvis du som boligejer får en foreløbig vurdering, der medfører, at du opnår en væsentlig skattelettelse, og det så viser sig, at den skyldtes fejl i den foreløbige vurdering, da du så senere risikerer at få et efterbetalingskrav, når den endelige vurdering er på plads.”