Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatrådet: De første tiltag fra Rørdam-udvalget vil have begrænset effekt

De første tiltag, som Rørdamudvalget har behandlet, er nu offentliggjort af justitsministeren. Ifølge Advokatrådet vil effekten på ventetiderne være begrænset, og samtidig giver flere af tiltagene retssikkerhedsmæssige panderynker.

Hvis ventetiderne ved domstolene skal nedbringes, så kræver det langt mere end den række af tiltag, som er blevet offentliggjort i første delafrapportering fra Rørdam-udvalget. Tiltagene blev offentliggjort på Retsudvalgets hjemmeside denne uge, og de handler blandt andet om domsmandssager og nævningesager (om sagerne kan køre uden lægdommere og som en-dommersager under en vis strafpåstand), om udeblivelse, øget incitamenter til tilståelse og flere andre emner på primært det strafferetlige område.

”Der er bestemt brugbare idéer med, og vi er helt med på at realisere alle de tiltag, vi kan, uden at skade retssikkerheden. Men når jeg ser samlet på de første tiltag, er det meget tydeligt, at vi ikke kan effektivisere os til bedre sagsbehandlingstider. Det kræver ganske enkelt også flere ressourcer,” siger Karoline Normann, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg.

Hun roser udvalget for at have lavet et godt stykke arbejde med at få vurderet de tiltag, Justitsministeriet har spillet ind i arbejdsgruppen. Udvalget har blandt andet vurderet, om tiltagene giver retssikkerhedsmæssige udfordringer. Særligt vedrørende to af forslagene, mener Karoline Normann, at de retssikkerhedsmæssige bekymringer er væsentlige at have med i overvejelserne i den videre politiske drøftelse. Det gælder således tiltaget om at hæve strafferammen for, hvornår en sag skal behandles som en nævningesag, og et andet tiltag, der giver mulighed for strafrabat, hvis tiltalte tilstår.

”Hvis man giver tiltalte et større incitament til at tilstå, så følger der en risiko for falske tilståelser med, som man skal være meget opmærksom på,” siger Karoline Normann og fortsætter:

”Hvis grænsen for nævningesager hæves til eksempelvis seks eller otte år, så vil der selvfølgelig være en række sager, der kun bliver bedømt af én juridisk dommer frem for tre og af færre lægdommere. Det vil alt andet lige være et dårligere retssikkerhedsmæssigt udgangspunkt for en tiltalt, end det vi har i dag. Og ser man overordnet på situationen, så føres der også flere nævningesager, fordi politikerne har hævet strafferammerne på en række områder. I stedet for at hæve grænsen for nævningesager, kunne man jo også politisk lade pengene følge med stramningerne, så man ikke slækker på borgernes retssikkerhed.”

Advokatrådet og Danske Advokater er repræsenteret i Rørdam-udvalget ved rådsmedlem Nikolaj Linneballe. Den anden delafrapportering fra Rørdam-udvalget forventes at blive offentliggjort i maj, mens det endelige katalog ventes klar i løbet af sommeren ifølge Justitsministeriet.

Advokatrådet ser frem til at se den samlede pakke af tiltag.