Advokatsamfundet har gennem noget tid været i dialog med Civilstyrelsen om vilkårene for at opnå beskikkelse – nærmere bestemt i situationer, hvor fuldmægtige har flere principaler.
Det har hidtil været praksis, at en advokatfuldmægtig, som har været autoriseret under flere principaler, skal have opnået kendskab til behandling af retssager i hvert principalforhold for at få medregnet perioden fuldt ud. Nu har Civilstyrelsen dog på baggrund af en række konkrete sager justeret den praksis. Fremadrettet vil en autoriseret advokatfuldmægtig derfor efter en konkret vurdering kunne få medregnet fuldmægtigtiden hos en principal fuldt ud, selvom fuldmægtigen i det pågældende principalforhold ikke har opnået kendskab til behandling af retssager. Det vil dog stadig være et krav for at kunne blive beskikket som advokat, at den autoriserede advokatfuldmægtige gennem sin 3-årige fuldmægtigperiode har opnået kendskab til behandling af retssager ud over deltagelse i retssagsprøven.
”Det er glædeligt, at vi nu efter en god dialog med Civilstyrelsen har fået en fornuftig løsning for, hvordan praksis for kendskab til retssagsbehandling i fuldmægtigtiden skal være. Hovedsagen er, at vi fortsat får nogle dygtige og kvalificerede advokater ud, og det mener vi bestemt vil være tilfældet med den justerede praksis” siger fagdirektør i Advokatsamfundet, Nicolai Pii, om den nye praksis.
Konkret betyder ændringen også, at nogle af de fuldmægtige, som har fået afslag på at opnå beskikkelse, muligvis alligevel kan opnå beskikkelse. Det drejer sig om ansøgere, der inden den 30. september 2022 har fået afslag på beskikkelse ud fra den hidtidige praksis om kendskab til behandling af retssager, og som endnu ikke har opnået advokatbeskikkelse.
Civilstyrelsen vil kontakte ansøgere hvor justeringen af praksis efter Civilstyrelsens opfattelse kan have betydning og vejlede om muligheden for at sende en ny ansøgning.
Ansøgere, som mener, at justeringen af praksis kan have betydning for dem, er også velkomne til at kontakte Civilstyrelsen.