Advokat Anders Braad, Haugaard/Braad.
Hvorfor har du valgt at gå ind i Advokatrådet?
Advokatrådet har et godt omdømme som det forbilledlige fyrtårn for ordentlighed og redelighed og ikke mindst for at stå op for retssikkerheden. Det ligger mig meget på sinde. Den tidligere formand Peter Fogh sagde det meget præcist, hvis ikke vi advokater værner om retssikkerheden, hvem skal så gøre det? Det vil jeg gerne være med til.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi er bredt repræsenteret i rådet, og jeg ser frem til at dyrke netværket og blive klogere på branchen og forskellene Øst og Vest for Storebælt. Det giver nogle nye vinkler på tingene, så vi i fællesskab kan nå frem til, hvad vi skal være opmærksomme på, og hvordan vi når ud i alle hjørnerne af retssikkerheden. Jeg glæder mig meget til at komme i gang med det kollegiale arbejde og lære både rådet og staben i huset at kende.
Hvilke forventninger har du?
Jeg forventer en stor arbejdsbyrde, og at der skal bruges en del tid på for eksempel at udarbejde høringssvar. Jeg er indstillet på, at det kollegiale arbejde breder om sig, og jeg arbejder heldigvis på et kontor, der kan frigive tid og er indstillet på, at det skal der være plads til.
Har du en særlig mærkesag?
Jeg vil gerne være med til at forbedre omdømmeperspektivet. Det er meget nemmere at få ørenlyd og sympati, når vi bruger vores stemme på de rigtige tidspunkter. Jeg synes for eksempel, at vi skal gøre mere for at lancere vores pro bono-arbejde, og at vi advokater ikke kan lide uretfærdighed. Det handler om at hjælpe din næste som dig selv. Vi har lige haft en sag her i Nordjylland, hvor vi hjalp en lille tøjhandler, som blev anklaget for brud på varemærkeretten. Han blev forelagt et kæmpekrav på grund af det navn, han havde valgt. Det viste sig, at han ikke have brudt reglerne, og den tvist hjalp vi ham ud af. Det var en stærk historie, som fik god omtale i nordjyske medier, og historien er gået massivt viralt. Det er den type historier, der giver os retten til at få ’taletid’.
Jeg arbejder med insolvensret og er personligt meget optaget af virksomhedsejeres retssikkerhed under konkurs. Der spørger jeg ofte: hvad med fallenten, og hvordan passer vi på fallentens retssikkerhed? Det er borgere, det drejer sig om, og de er under ekstremt pres fra alle sider, skat, gældsstyrelsen, kreditorer osv. De havner ofte i konkurskarantæne, men det kan faktisk lade sig gøre at omgøre de afgørelser i nogle tilfælde, der ikke berettiger til konkurskarantæne. Her er en mulighed for at gøre en klar forskel i indsatsen for at højne retssikkerheden. Det drejer sig jo om folks ret til at drive virksomhed og fastholde et ’levebrød’.
Der er nok at tage fat på. Det er for eksempel også tankevækkende, at da samfundet lukkede ned i marts 2020, så blev domstolene sendt ’hjem’ og alene nødberedskab opretholdt. Er det betryggende? Det må efter min mening ikke gentage sig. Nu er de ved at drukne i sager og kan ikke følge med. Der mener jeg, at vi skal råbe højt. Det er helt nødvendigt med flere ressourcer til domstolene. De er jo den sidste bastion for retssikkerheden.
Anders Braad, advokat og partner i Haugaard/Braad, Aalborg, speciale: Insolvensret