”Jeg tror, at det kom bag på mange af os, hvor mange muskler staten egentlig har i en krisesituation. Især når regeringens beslutninger bakkes mere eller mindre blindt op af både Folketinget, befolkningen, civilsamfundet og retsvæsenet, som det skete i starten af pandemien, da samfundet lukkede ned første gang.”
Sådan lød det fra Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, som var en af de eksperter, der blev interviewet i Advokaten i et tema om, hvad vi har lært af Corona-epidemien.
”Hastelovgivning blev gennemført uden ordentlig lovbehandling. Folketinget stemte for restriktioner og forbud uden helt at vide, hvad de sagde ja til og uden at kende detaljerne eller det faktuelle grundlag, og sundhedsmyndighederne fik overdraget enormt vidtgående beføjelser. Politikerne var også påvirket af situationen og nok også bange for at stille sig på bagbenene og måske havne på den forkerte side af historien under denne meget alvorlige trussel mod samfundet,” lød det også fra professoren.
Læs eller genlæs eksperternes vurdering af, hvad vi har lært af Corona-krisen.