Som advokat eller advokatfuldmægtig har du mulighed for at få nedsat kravet om obligatorisk efteruddannelse, hvis du er sygemeldt eller på bevilget orlov.
Du har som advokat eller advokatfuldmægtig mulighed for at få nedsat kravet om 54 lektioners obligatorisk efteruddannelse, hvis du er fuldtids- eller deltidssygemeldt, eller hvis du er på bevilget orlov. Det følger af bekendtgørelsen om obligatorisk efteruddannelse.
Du har ret til at få reduceret kravet om obligatorisk efteruddannelse, hvis du er fuldtidssygemeldt eller på bevilget orlov i to sammenhængende måneder eller derover. “Bevilget orlov” sigter til de lovfæstede orlovstyper, eksempelvis barselsorlov. Udlandsophold såsom udstationering berettiger ikke til reduktion.
Der skal ikke søges om dispensation fra efteruddannelseskravet, hvis du opfylder kravet om reduktion efter bekendtgørelsen. Hvis du ikke opfylder kravet om reduktion, kan du ansøge om at få dispensation fra efteruddannelseskravet, hvorefter Advokatrådet beslutter, om du kan meddeles dispensation eller ej.
Det er ikke muligt at få forlænget sin efteruddannelsesperiode som følge af sygdom eller orlov.
Beregning og indberetning af reduktion
Du skal selv indberette det antal lektioner, som kravet kan reduceres med. Du indberetter reduktion samtidig med, at du i øvrigt indberetter efteruddannelse, efter at din treårige periode er udløbet. Du vil modtage en mail fra Advokatsamfundet, når det er tid til at indberette. Det fremgår af indberetningssiden, hvor du skal indtaste reduktionen.
Efteruddannelseskravet reduceres med tre lektioner for hver to måneders sammenhængende fravær fra stillingen inden for den treårige efteruddannelsesperiode. Er du for eksempel fraværende i seks måneder, har du ret til ni lektioners reduktion. Er du fraværende i ti måneder, har du ret til 15 lektioners reduktion.
Eventuel ferie i forlængelse af barselsorlov kan ikke tælles med.
Vær opmærksom på, at du skal gemme dokumentation for fraværet i din kursusmappe, som kontrolleres på tilsynsbesøg. På den måde dokumenterer du over for Advokatsamfundet, at der er tale om reduktionsgivende fravær. Dokumentation kan enten være en mail fra din chef eller HR-afdeling, en lægeerklæring eller dokumentation for, at du har modtaget barselsdagpenge.
Ansøgning om dispensation
Du kan ansøge Advokatrådet om dispensation fra efteruddannelseskravet, hvis du ikke opfylder kravene til reduktion – altså hvis du ikke har været sygemeldt i to måneder eller mere. Der kan søges om dispensation fra kravet om 54 lektioners efteruddannelseskrav, hvis ansøgningen er begrundet i vægtige personlige, herunder helbredsmæssige, forhold.
Det vil typisk være egen sygdom eller svær sygdom i allernærmeste familie, som kan begrunde dispensation, og hvor dispensation fra kravet om efteruddannelse vurderes at have en positiv betydning for, at advokaten kan vende tilbage til arbejdsmarkedet på fuld kraft. Fremskreden alder, handicap og beskeden erhvervsmæssig aktivitet vil ikke i sig selv kunne danne grundlag for dispensation.
Det er en betingelse for, at ansøgningen kan behandles, at forholdene kan dokumenteres. Hvis ansøgningen er begrundet i sygdom, vil Advokatrådet typisk anmode om at få fremsendt en lægeerklæring eller lignende dokumentation, for eksempel en udskrift fra hospitalet, der beskriver et behandlingsforløb. Det skal samtidig dokumenteres, at forholdet har nedsat arbejdsevnen. Dokumentation herfor vil primært være lægeerklæring, men kan også være en skrivelse fra nærmeste leder, HR-afdeling, arbejdsformidlingen osv.
Det er Advokatrådets uddannelsesudvalg, der behandler ansøgningen og konkret beslutter ud fra en samlet vurdering, om man kan meddeles dispensation eller ej. Advokatrådets sekretariat udarbejder en indstilling på baggrund af ansøgningen, som uddannelsesudvalget sammen med de indsendte oplysninger træffer en beslutning ud fra. Alle oplysninger bliver handlet fortroligt og sikkert. Der kan gives hel eller delvis dispensation for kravet om obligatorisk efteruddannelse. Dispensation vil dog som hovedregel ikke kunne overstige mere end 36 lektioner, da formålet med efteruddannelsesreglerne er, at advokater har et særligt ansvar for løbende at opkvalificere deres viden inden for det område, de arbejder med.
Advokaten får besked om uddannelsesudvalgets beslutning via et personligt stilet brev.
Hvis advokaten bliver meddelt dispensation, vil Advokatsamfundet registrere dispensationen. Advokaten skal selv sørge for at indberette den resterende efteruddannelse.
Fakta om reglerne
Reglerne om efteruddannelse er reguleret i bekendtgørelsen om løbende obligatorisk efteruddannelse, som du finder i boksen herunder.
Betingelserne for at få reduktion står i efteruddannelsesbekendtgørelsens § 8, stk. 3, samt § 9.
Muligheden for at få dispensation er reguleret i bekendtgørelsens § 10.
Der er ikke hjemmel i efteruddannelsesbekendtgørelsen til at få forlænget sin treårsperiode gennem reduktion eller dispensation.
Advokatsamfundet har også udarbejdet en vejledning om obligatorisk efteruddannelse, hvor du blandt andet kan læse om reduktion og dispensation i afsnit 9 og 10. Du finder vejledningen i boksen herunder.