Modtager
Justitsministeriet
Ved e-mail af 17. marts 2025 har Justitsministeriet anmodet Advokatrådet om bemærkninger til ovennævnte udkast.
Advokatrådet skal i den anledning bemærke følgende:
Ad. tryghedsskabende opholdsforbud
Med forslaget får politiet hjemmel til at meddele en person, der har udvist utryghedsskabende adfærd, et forbud mod at færdes frem og tilbage eller at tage ophold inden for det område, hvor adfærden har fundet sted. Det tryghedsskabende opholdsforbud er betinget af, at personen har udvist en utryghedsskabende adfærd, samt at det pågældende område generelt er plaget af utryghed.
Der lægges op til, at det vil bero på en samlet politifaglig vurdering, om kriterierne er opfyldt, og der er grundlag for at meddele opholdsforbud. Det fremgår i den forbindelse, at det ikke er et krav, at adfærden har karakter af at være en strafbar handling, men at den skal have en vis grovhed og være egnet til at skabe utryghed for beboere og forbipasserende.
Advokatrådet bemærker i den forbindelse, at politiet i medfør af § 6, stk. 2, i ordensbekendtgørelsen - når en person flere gange har overtrådt bekendtgørelsens § 3, stk. 1-3 eller 5, om visse former for forstyrrelse af den offentlige orden – kan meddele den pågældende et zoneforbud på 100 meter fra det sted, hvor den seneste overtrædelse er begået.
Det er Advokatrådets opfattelse, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at det vil skabe yderligere tryghed, hvis politiet får hjemmel til at give et tryghedsskabende opholdsforbud. Tillige finder Advokatrådet det bekymrende, at opholdsforbuddet alene beror på en subjektiv vurdering fra politiets side, der skal være skriftligt begrundet men uden krav om dokumentation for vurderingen eller domstolskontrol.
Advokatrådet finder på baggrund heraf og af hensyn til, at et opholdsforbud udgør et indgreb i den personlige frihed, at politiets eksisterende muligheder i ordensbekendtgørelsen på det foreliggende grundlag er tilstrækkelige.
Ad. tv-overvågning foretaget af boligorganisationer mv.
Advokatrådet anerkender, at tryghedskameraer i visse situationer i relation til politiets bekæmpelse af kriminalitet kan være begrundet. Advokatrådet skal dog i den forbindelse fremhæve de grundlæggende rettigheder – retten til privatliv og databeskyttelse – og opfordre Justitsministeriet til, at der fremlægges dokumentation for, at yderligere TV-overvågning ikke blot potentielt giver en forøgelse af trygheden i samfundet, men også at yderligere tv-overvågning er nødvendigt og proportionelt i forhold til respekten for grundlæggende frihedsrettigheder.
Advokatrådet finder det i den forbindelse helt afgørende, at man forud for, at man udvider brugen af overvågning anerkender, at der allerede er en omfattende overvågning, og der således foretages grundige og transparente overvejelser for og imod yderligere overvågning.
Advokatrådet ønsker et samfund, hvor både sikkerhed og frihedsrettigheder respekteres, og det er således helt afgørende, at der opstilles tydelige kriterier for hvornår og på hvilke vilkår myndigheder kan indsamle og anvende oplysninger – som overvågning – af borgerne. Borgerne skal i den forbindelse informeres om, hvordan deres oplysninger behandles, ligesom der bør være et klart retsgrundlag i forhold til borgernes indsigtsret og klagemuligheder
Med venlig hilsen
Andrew Hjuler Crichton
Generalsekretær