Gennem sin podcast og sine studiejobs fik Jacob Barckmann en bedre forståelse af den praktiske virkelighed, der venter efter jurastudiet. En sådan forståelse var ifølge ham en mangelvare på studiet.
Elitegymnastik fyldte meget gennem Jacob Barckmanns opvækst. Adskillige timer gik hver uge på træning, og som en del af landsholdet fik han endda en guldmedalje om halsen til et europamesterskab i springgymnastik. Han konstaterer selv, at han altid går helhjertet ind i det, han laver. Hen mod afslutningen af gymnasiet lagde han gymnastikken på hylden for at gøre plads til et socialt liv som ung med fester, hvilket elitesporten forhindrede. Men der opstod et slags tomrum.
”Det lå naturligt for mig at finde noget andet at gå vældig meget op i. Det blev så strafferet, som jeg har brugt meget tid på at udforske blandt andet gennem den podcast, jeg producerede i de sidste to år af jurastudiet,” fortæller Jacob Barckmann, som er cand.jur. fra Københavns Universitet og advokatfuldmægtig hos Advokatfirmaet Erbil G.E. Kaya på sit første år.
Podcasten Forbrydelse og Moral tog fat på moralske og etiske dilemmaer i arbejdet med det strafferetlige system. Ud over podcasten havde han studiejobs hos flere advokatfirmaer.
”Jeg fik ikke en synderlig god ballast med fra studiet i forhold til, hvordan det er at arbejde med jura i den virkelige verden. Det fik jeg i stedet fra podcasten og mine studiejobs. Gennem podcasten fandt jeg min vej gennem et enormt teoretisk og bogligt studie, da det gav en god indsigt at tale med advokater og andre aktører om, hvordan det er at være en del af de forskelligartede straffesager.”
Tog selv initiativ
Jacob Barckmann er glad for, at han var meget opsøgende i forhold til at få en praktisk forståelse af juraen og særligt strafferetten
”På jurastudiet er der i høj grad en konkurrencekultur og en jagt efter høje karakterer. Det kan gå ud over overskuddet til selv at være opsøgende. Hvis man kun har den teoretiske ballast, er det nok ikke altid lige sjovt at komme ud til en virkelighed, der er meget praktisk. Det var det heller ikke altid for mig, selvom jeg havde fået et indblik i, hvordan jura er i praksis,” siger Jacob Barckmann og understreger:
”Jeg forstår godt, at vi som jurister skal have vores teoretiske, juridiske fundament i orden. Jeg tror bare samtidig, at vi ville blive langt bedre jurister, hvis vi fik en bedre forståelse af den virkelighed, der møder os bagefter.”
Han konstaterer samtidig, at en positiv effekt af et meget teoretisk studie er, at han er hurtig til at læse og orientere sig i omfattende sagsmateriale. Selve indholdet i undervisningen er ifølge ham up to date.
”Underviserne anvendte den nyeste praksis. I faget immateriel ret blev vi eksempelvis undervist i, hvem der havde rettighederne, hvis en robot stod bag et kunstværk, så på den måde er jurastudiet tidssvarende.”
Kastet ud i det
Før Erbil Kaya, som Jacob Barckmann havde mødt i forbindelse med podcasten, tilbød ham en stilling som advokatfuldmægtig, var han anklagerfuldmægtig i et år. Selvom han inderst inde længe havde vidst, at han ville være forsvarer, var han blevet anbefalet at runde anklagemyndigheden for at få en solid erfaring i at møde i retten. Og det var der i den grad brug for, da han som anklagerfuldmægtig oplevede at komme på dybt vand netop på grund af manglende praktiske færdigheder.
”Hos anklagemyndigheden fik jeg min første retssag inden for den første uge. Jeg havde stort set ingen oplæring fået i, hvordan jeg skulle afhøre et vidne. På studiet havde jeg intet lært om, hvordan man for eksempel afhører en forurettet, som sidder og græder nede i retten. Jeg ville ønske, at der på studiet var nogen, der havde givet mig nogle bedre redskaber, så jeg var bedre forberedt i forhold til at håndtere alle mulige menneskelige problemstillinger,” siger Jacob Barckmann.
Dog snusede han lidt til praktikken med et valgfag, der hed ’Straffesagen – praktik og procedure’, hvor han fik mulighed for at procedere og afhøre.
”Jeg var en del af en lillebitte procentdel, der havde det fag. Faget var jo ikke obligatorisk, og det er min anke ved studiet. Hvis man vil have bare lidt praktiske færdigheder med fra studiet, så er det fuldstændig op til den enkelte.”
Med forbehold for, at nogle fag måske allerede rummer de forslag, han har, fordi der kan være forskel på fag og undervisere, så ser han løsninger som at gøre de enkelte fag mere praktisk orienterede ved eksempelvis at indføre ture i retten og hive dage ud til processpil med fiktive retssager. Desuden er han fortaler for, at jurastudierne indfører obligatorisk praktik i minimum et halvt år.
”Selvom mange studerende er gode til at opsøge den praktiske del selv, havde jeg bestemt også medstuderende, som afsluttede studiet uden at have fået et praktisk indblik i juraen. For at blive en dygtig jurist kræver det erfaring.”
”På jurastudiet er der i høj grad en konkurrencekultur og en jagt efter høje karakterer. Det kan gå ud over overskuddet til selv at være opsøgende. Hvis man kun har den teoretiske ballast, er det nok ikke altid lige sjovt at komme ud til en virkelighed, der er meget praktisk.
Læs flere artikler fra tema om jura nu og i fremtiden her:
Nye jurister mangler praktisk forståelse
Virkeligheden med jura kan være et chok
Pas godt på jurastudiet - der er rift om de studerende