Spring hovednavigationen over

2021 - Advokaten 2 Længerevarende uddannelse og kursusforløb skal kunne dokumenteres

Publiceret: 3. juni 2021

Søren Dragsbæk Holm

LinkedIn ikon Link ikon Prink ikon

Når du som advokat vil medregne længerevarende uddannelse som obligatorisk efteruddannelse, er det vigtigt, at du sikrer, at formkravene er opfyldt. Dette gælder særligt i forhold til deltagelse i enkelte lektioners efteruddannelse.

Advokatrådet ser positivt på, at advokater lægger kræfter i opkvalificering af deres faglige kompetencer, eksempelvis ved at gennemføre en længerevarende uddannelse eller et kursusforløb. Dette er med til at styrke rådgivningen og dermed sikre tilliden til advokatstanden.

Advokatrådet modtager jævnligt forespørgsler fra advokater, som ønsker vejledning om, hvordan de skal dokumentere længerevarende uddannelse eller kursusforløb, heriblandt en HD, MBA og enkeltfag på universitetet.

Dit ansvar at sikre tilstrækkelig dokumentation

På rigtig mange uddannelser modtager man alene et eksamensbevis for at have afsluttet uddannelsen med et bestemt antal ECTS-point eller en karakter. Det er for nuværende desværre ikke muligt at omregne ECTS-point til et antal lektioner i medfør af efteruddannelsesbekendtgørelsen. Det er derfor sjældent, at eksamensbeviset i sig selv udgør fyldestgørende dokumentation, idet bekendtgørelsen lægger vægt på, at “deltagelse i undervisningsforløbet” skal kunne dokumenteres.

Det kan bringe dig i en situation, hvor du har gennemført en uddannelse, men ikke er i besiddelse af fornøden dokumentation til at kunne medregne det som obligatorisk efteruddannelse. Er dokumentationen ikke i orden, kan det medføre, at uddannelsen bliver underkendt på et tilsynsbesøg, hvilket ultimativt kan være en tilsidesættelse af god advokatskik. Det er derfor vigtigt, at du selv søger at sikre dokumentation for deltagelse.

Brug blanketten

En måde, hvorpå du kan dokumentere din deltagelse i undervisningen, er at benytte Advokatrådets blanket, der kan downloades på Advokatsamfundet.dk. På blanketten er det muligt for dig at forhåndsudfylde oplysningerne om lektionen, herunder dato for undervisningen, og bede underviseren om at skrive under på blanketten i forlængelse af hver endt lektion. Det er en hyppigt brugt fremgangsmåde af advokater, herunder særligt på uddannelser, hvor der ellers ikke føres protokol for din tilstedeværelse.

Hvis uddannelsen afholdes online – hvad så?

Hvis uddannelsen foregår online, er det i sagens natur svært at få sin undervisers underskrift efter endt lektion, men det skal efter de gældende regler stadig kunne dokumenteres, at du har deltaget i undervisningen. Advokatrådets uddannelsesudvalg har udarbejdet retningslinjer for, hvordan digital efteruddannelse kan opfylde formkravene til obligatorisk efteruddannelse.

Det skal fremgå af kursusbeviset eller anden dokumentation, at kursisten har været logget ind på videoen, eller har forholdt sig til materialet, eksempelvis i form af spotspørgsmål eller en afsluttende quiz.

Dokumentationen kan variere alt efter hvilken type forløb, der er tale om. Kontakt eventuelt din kursusudbyder eller uddannelsessted for at høre, hvordan de kan dokumentere din tilstedeværelse som kursist.

På Advokatsamfundets hjemmeside kan du finde retningslinjer for digital efteruddannelse.

Forhåndsgodkendelse

Ønsker du, at Advokatrådet tager stilling til, om gennemført efteruddannelse opfylder betingelserne, kan du søge om at få det forhåndsgodkendt. Du finder ansøgningsformularen sammen med øvrig information på Advokatsamfundet.dk. Ordningen er frivillig mod et gebyr, og en godkendelse betyder, at den pågældende uddannelsesaktivitet uden videre kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse, når Advokatrådet beder om at føre tilsyn med kursusbeviserne. 

 

DOKUMENTATION FOR EFTERUDDANNELSE

Bekendtgørelsen om løbende obligatorisk efteruddannelse § 3, stk. 1, angiver, hvad dokumentationen skal indeholde for, at et kursus eller en uddannelse kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse:

§ 3. Et undervisningsforløb skal i øvrigt opfylde følgende betingelser for at kunne
anses for efteruddannelse efter § 1:

  1. hvert undervisningsforløb skal samlet udgøre mindst 3 lektioner af 45 minutters varighed,
  2. der skal foreligge et kursusprogram, en målbeskrivelse, en fagbeskrivelse eller lignende beskrivelse af undervisningen,
  3. underviserens faglige kompetence inden for det pågældende felt skal kunne dokumenteres af udbyderen, og
  4. der skal foreligge dokumentation for advokatens eller advokatfuldmægtigens deltagelse i undervisningsforløbet, f.eks. i form af et kursusbevis underskrevet af underviseren.

OMREGNING AF ECTS-­POINT

Obligatorisk efteruddannelse bliver regnet i lektioner, og du skal gennemføre 54 lektioner over en tre-årig periode for at opfylde dine efteruddannelsespligter. Det er for nuværende ikke muligt at konvertere ECTS-point til antal lektioner, idet det vil kræve en regelændring af bekendtgørelsen om obligatorisk efteruddannelse.

ADVOKATRÅDETS VEJLEDNING

På Advokatsamfundets hjemmeside kan du downloade Advokatrådets vejledning om obligatorisk efteruddannelse.