08.04.2025
Stærk opbakning til amerikanske advokater: CCBE fordømmer politiske angreb på retsstaten.
Den 3. april vedtog sammenslutning af Advokatsamfund i Europa (CCBE) enstemmigt en støtteerklæring til det Amerikanske A...
Gennem de seneste år har en advokatkonvention været på vej i Europa. Onsdag aften nåede man en milepæl, da Europarådet vedtog konventionen.
”Det er særdeles positivt og aktuelt, at vi nu får en formel beskyttelse af advokater. Vi ser lige nu en bekymrende udvikling, hvor retssikkerheden og advokaters uafhængighed er under pres, og hvor advokater er udsatte for politisk forfølgelse og for trusler fra forskellige kanter for ”bare” at passe deres job. Derfor er det godt, at vi nu får en bindende international konvention målrettet beskyttelsen af advokater,” siger Per Hemmer, formand for Advokatrådets internationale udvalg.
I Europa er det blevet mere udsat at være advokat i flere lande, hvor der er sket en stigning i antallet af trusler og chikane de senere år, hvilket blandt andet fremgik af en nylig CCBE-rapport. Den viser, at mere end hver anden advokat samlet set i EU har oplevet trusler, aggressiv adfærd eller været udsat for chikane.
”Uanset om truslerne kommer fra vrede borgere, fra utilfredse klienter eller fra statslige myndigheder, så er det vigtigt, at advokaters uafhængighed bliver sikret formelt og juridisk, som det nu ser ud til at ske med vedtagelsen af konventionen. Det er meget glædeligt,” siger Per Hemmer.
Men i flere lande oplever advokater også politisk pression mod advokater. I USA har man den seneste tid også set præsident Trump og dennes administration komme med systematiske udfald mod advokater og domstole, der er ”gået imod” Trumps dekreter.
I Europa er der nu med konventionen indført en bedre beskyttelse mod den slags. Og konventionen er i øvrigt åben for lande uden for EU.
”Konventionen omhandler retten til at praktisere, professionelle rettigheder, ytringsfrihed, professionel disciplin og specifikke beskyttelsesforanstaltninger for advokater og professionelle foreninger som for eksempel Advokatsamfundene. Det er vigtigt som værn for retsstaten, og for at advokater kan repræsentere parter og synspunkter, som går imod den gængse politiske overbevisning,” siger Per Hemmer.
I henhold til den nye konvention skal de tiltrædende stater sikre, at advokater kan udføre deres professionelle opgaver uden at være mål for nogen form for fysisk angreb, trussel, chikane eller intimidering og uden uretmæssig hindring eller indblanding. Hvis det sker under omstændigheder, der er strafbare, skal der gennemføres en effektiv efterforskning. Parterne skal også sikre, at professionelle foreninger kan fungere som uafhængige, selvstyrende organer. Ligesom der også bliver lagt vægt på advokaters ytringsfrihed.
Fra dansk side er det også en sejr, at advokaters virke og dermed borgernes retssikkerhed nu anses for at være lige så vigtigt at beskytte som for eksempel mediefriheden og journalisters sikkerhed– i hvert fald indenfor EU, hvor parlamentet vedtog en særlig beskyttelse i 2024.
Fagdirektør Nicolai Pii fra Advokatsamfundets sekretariat er dansk repræsentant for Europarådets ekspertgruppe på i alt 15 medlemslande ud af 46. Han har været med til at udarbejde konventionen og kan nu med stor tilfredshed se, at tre års arbejde har båret frugt.
Konventionen forventes at åbne for undertegnelse den 13. maj i anledning af Europarådets udenrigsministres møde i Luxembourg. Når medlemsstaterne har ratificeret konventionen, bliver den juridisk bindende for medlemslandene at overholde.
Mindst otte lande, herunder seks medlemsstater i Europarådet, skal ratificere den, for at den kan træde i kraft. Overholdelse af konventionen vil blive overvåget af en ekspertgruppe og en komité af parterne.