22.11.2024
”Vi er ikke et gennemsyret korrupt samfund”
Der var både selvransagelse og enighed om, at der er blevet fulgt fornuftigt op efter Den sorte svane, da der var politi...
Af Martin Lavesen, formand for Advokatrådet
De billeder, som vi har set, har personligt foruroliget mig, og jeg har taget dyb afstand fra det – det har intet at gøre med det at være advokat.
Vi har naturligvis igangsat tilsynsundersøgelser af de advokater, der er med i dokumentaren, og onsdag besluttede vi også på grundlag af advokat Lise Roulunds udtalelser og handlinger i dokumentaren at indgive en politianmeldelse mod hende for overtrædelse af straffeloven for mulig medvirken til hvidvask og videregivelse af fortrolige oplysninger i en straffesag.
Vi har tavshedspligt om vores tilsyn, så vi kan ikke gå i detaljer, men jeg kan forsikre om, at vi er på bolden, og at vi i Advokatrådet tager det dybt alvorligt.
I de seneste dage er der også rejst et spørgsmål ved, om det ”bare er toppen af isbjerget”, om man kan stole på branchen, og om vores tilsyn er godt nok. Jeg forstår godt, at de spørgsmål kommer nu, men heldigvis har mange eksperter og senest også justitsministeren i medierne sagt, at ”det ikke er et generelt billede”.
Man kan ikke lave nogen konklusioner om den samlede advokatstand på baggrund af de to advokaters optræden i dokumentaren. Der er tale om et særsyn, som ikke er repræsentativt for branchen. Det budskab har jeg i den grad også selv afleveret flere gange.
Vores tilsyn har i den grad også været i fokus. For hvordan kan det her ske, hvis der er et tilsyn - og skal der virkelig en dokumentar til, for at advokater bliver opdaget?
Svaret er nej - der skal ikke en dokumentar til. Vi ved alle godt, at der er advokater, som ikke altid efterlever reglerne. Vi rejser i Advokatrådet netop også løbende sager for overtrædelser af god advokatskik – både for større og mindre forhold.
Vi indgår i et løbende tæt samarbejde med andre myndigheder om blandt andet hvidvaskforebyggelse, og vi modtager også underretninger fra NSK, politiet og andre om advokater, hvor vi selvfølgelig undersøger forholdene grundigt, for at vurdere, om der skal rejses sager. TV 2 kunne for eksempel onsdag udgive en artikel med seks sager om klientkontoen - og i alle seks tilfælde er det sager, som netop er håndteret af tilsynet og i øvrigt har ført til frakendelser og store bøder. Så selv om vi hellere havde været sagerne foruden, viser det jo netop, at tilsynet fungerer og tager opgaven på sig.
Vi overvejer naturligvis også løbende, om tilsynstrykket er det rette. Vi tager vores ansvar for tilsynet meget alvorligt, og det skal fungere, så vi forebygger og opdager overtrædelser om hvidvask, klientkontoen og andet.
Allerede i efteråret 2023 besluttede Advokatrådet derfor at omlægge vores tilsyn markant med et skærpet fokus på netop hvidvaskpligterne og misbrug af klientkontoen. Det betyder blandt andet, at vi fremover også ude hos advokaterne vil gå langt dybere ned i klientbogholderiet og transaktionsspor, så vi kan sikre, at de strenge regler, der er på dette område, også efterleves. Det er ændringer, som, vi mener, er relevante for at sætte ind over for de mest klient- og samfundsskadelige overtrædelser i vores risikobaserede tilsyn.
Omlægningen har vi arbejdet med på baggrund af de erfaringer, som vi har gjort os i de første år med det risikobaserede tilsyn, og på baggrund af nogle af de alvorlige sager om misbrug af klientkontoen, som vi har set de senere år.
De ændringer skal nu rulles ud og træde i kraft. Det var der faktisk også en plan for at kommunikere ud til advokaterne, da dokumentaren kom ind fra højre. Orientering om ændringerne kommer vi tilbage på.
På baggrund af dokumentaren kommer vi også til at mødes med justitsministeren for at gennemgå, hvilke nye værktøjer, som det kan give mening at tage i brug for at skærpe yderligere. For vi er ikke modstandere af at sætte en stopper for de handlinger, som vi har set på tv – tværtimod. Vi ønsker, at der er respekt om branchen og om vores tilsyn. Vi skal kunne sætte så effektivt og hurtigt ind, som der er behov for.
På LinkedIn sagde jeg tidligere på ugen, at advokater hver dag skal kunne stå inde for det, vi gør. Uanset at vi måtte blive filmet med skjult kamera, skal vi kunne tåle at se os selv igen, når vi passer vores job.
Dokumentaren understreger med al tydelighed, hvorfor vi i Advokatrådet siden efteråret har arbejdet med en plan for at skærpe tilsynet. Jeg håber, at alle vil tage godt imod de ændringer, som vi har besluttet, og at der vil være en forståelse for, at det handler om at tage ansvar, så advokatstanden fortsat står for ordentlighed og integritet.