Spring hovednavigationen over
Tilbage

Nye klientkontoregler på vej for at forebygge hvidvask

Et nyt lovforslag, som netop er sendt i høring, pålægger alle advokater der benytter en samleklientkonto, at stille klienters identitets-oplysninger til rådighed for ens pengeinstitut. Selv om forslaget giver flere administrative pligter for advokater, mener Advokatrådet at lovforslaget er nødvendigt for at forebygge hvidvask og sikre, at pengeinstitutter fortsat vil tilbyde samleklientkonti.

Justitsministeriet har i dag sendt et varslet lovforslag i høring, som fremover vil betyde, at der kommer nye regler for advokaters brug af samleklientkontoen. Lovforslaget kommer bl.a. i kølvandet på dokumentaren Den sorte svane, og skal skabe gennemsigtighed mellem banker og advokater omkring hvilke klienter, der har midler på advokaters samleklientkonti.

Forslaget lægger konkret op til, at advokater ved brug af samleklientkontoen fremover skal stille klienternes identitets-oplysninger med tilhørende kontroldokumenter til rådighed for pengeinstituttet. Hidtil har advokaters tavshedspligt betydet, at det vil være i strid med god advokatskik for advokater at stille de informationer til rådighed for pengeinstituttet uden konkret samtykke fra klienten. Ændringer af reglerne for brugen af klientkontoen har været nødvendige, hvis bankerne fortsat skal kunne udbyde samleklientkonti til brug for advokater og deres klienter, og for at forebygge hvidvask.

”Advokater står hver dag i frontlinjen i kampen mod hvidvask, og det er vigtigt, at vi tager aktivt del i at løfte denne opgave. Derfor støtter vi op om kernen i forslaget, selv om det også gør hverdagen administrativt tungere for advokaterne, og selv om vi principielt er stærke modstandere af at tavshedspligten udhules. De foreslåede ændringer vil til gengæld gøre det endnu sværere at misbruge klientkontoen til økonomisk kriminalitet for bagmænd, der hele tiden forsøger at finde nye veje til at vaske penge hvide, og det synes vi grundlæggende er et vigtigt hensyn,” siger Advokatrådets formand, Martin Lavesen.

Lovforslaget er sendt i høring med høringsfrist den 7. oktober 2024. Det skal herefter gennem en lovbehandling i Folketinget i efteråret. Lovforslaget vil, såfremt det vedtages, træde i kraft den 1. juli 2025, hvilket giver advokater tid til at indrette sig på de nye regler.

Advokatrådet, Danske Advokater og pengeinstitutternes brancheorganisation, Finans Danmark, er allerede nu i tæt dialog om de praktiske konsekvenser af lovændringen, og parterne forventer i løbet af efteråret at melde nærmere ud om de praktiske løsninger på udveksling af identitets-oplysninger og kontroldokumenter, herunder om eventuelle it-mæssige løsninger hertil. Indtil der foreligger praktiske løsninger, har Finans Danmark oplyst, at de opfordrer pengeinstitutterne til at følge den praksis og de vejledninger, der er gældende på området i dag.

Advokatrådet kommer til at afgive et høringssvar med bemærkninger til lovforslaget. Advokatrådet vil desuden udarbejde en vejledning til landets advokater om, hvordan de nye regler får virkning og skal håndteres ude i advokatfirmaerne, når detaljerne i den nye lovgivning er på plads. Advokatrådet vil i den forbindelse indgå i en tæt dialog med Finans Danmark og med Finanstilsynet om vejledningen, så der er en fælles forståelse af, hvordan reglerne skal håndteres i praksis.

Læs lovforslaget i sin helhed her