18.12.2024
Stor CCBE undersøgelse om Menneskerettighedsdomstolens protokol 15 og 16
Hjælp os med at blive klogere på Menneskerettighedsdomstolens protokol 15 og 16 og besvar CCBE’s undersøgelse.
Som seer til dokumentaren ’De Mistænkte’ kan man næsten fysisk mærke, hvordan det er at sidde indespærret på 8 kvm, 23 timer alene i døgnet i en beskidt og ildelugtende celle, i uvished om hvor længe man skal være der – og med meget begrænset kontakt til omverden og pårørende.
Vi møder Britta og Claus, som begge har siddet i varetægt i månedsvis mistænkt for kriminalitet, de senere bliver frifundet for. Begge oplever alvorlige konsekvenser af varetægten, og de døjer fortsat med PTSD samt kampen for at få erstatning, hvilket ikke er ligetil. Brittas søn medvirker også i filmen, og fortæller hvordan det var få revet sin mor væk fra sig. Han var kun ni år, da hun blev anholdt og havde ikke kontakt til sin far. Det var meget svært for ham. Han følte sig helt alene i verden, og han var hver dag bange for at bryde sammen.
Dokumentaren og journalisten bag er nu for arbejdet blevet tildelt Advokatrådets Journalistpris.
”Med hjælp fra to meget stærke cases om personer, der begge har siddet uberettiget i varetægt i månedsvis og med kritiske interviews rundt i retssystemet, fortæller journalist og tilrettelægger Michael Klint om den omfattende brug af varetægtsfængsling i Danmark. Han gør det på meget velresearchet og afbalanceret vis, så det gør indtryk og på en måde, som har skabt opmærksomhed om et retssikkerhedsmæssigt problem, der i mange år har eksisteret, uden at politikere eller andre aktører i systemet har gjort noget,” siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådet.
Cirka 40 procent af indsatte i de danske fængsler sidder i varetægt, og nogle sidder ganske længe i flere måneder og år – og under værre vilkår end, hvis de havde fået en dom. Danmark har fortsat nordisk rekord i varigheden af varetægt.
Omtrent ti procent bliver frikendt, når den endelige dom falder – men uanset dom, er det store menneskelige omkostninger ved varetægt, som filmen beretter om.
”Advokatrådet arbejder løbende for at ændre den omfattende brug af varetægt, blandt andet ved at sætte fokus på øget brug af alternativer til varetægt, men også ved at påpege et behov for en nøjere granskning hos anklagere og domstolene af for eksempel påvirkningsrisiko under efterforskningen af sager, såvel som de alt for lange sagsbehandlingstider,” siger Martin Lavesen.
I dokumentaren opbygger journalisten en varetægts celle 1:1 i studiet og foretager interviews der, og det bliver tydeligt, hvor psykisk nedbrydende en varetægtsfængsling er, og hvad det faktisk vil sige, at sidde fængslet i månedsvis. Flere kæmper både med psyken og økonomien længe efter varetægtsfængslingen er forbi, som filmen på overbevisende vis illustrerer.
Om modtagelsen af Advokatrådets journalistpris siger Michael Klint:
”For mig er det en særlig ære at modtage en pris som Advokatrådets Journalistpris, fordi den udspringer af en faglig indsigt i problemerne med Danmarks overforbrug af varetægtsfængsling. I disse tider skal man som journalist bare være glad for, at klassisk dokumentar-journalistik stadig ses, debatteres – og stadig kan vinde priser. Jeg takker.”
Michael Klint har tidligere modtaget Cavlingprisen tre gange, og han har arbejdet på DR i en årrække. Han er nu freelancejournalist.
Advokatrådets Journalistpris er støttet af Dreyers Fond, og med den følger 20.000 kroner. Årets pris bliver uddelt til Advokatsamfundets retssikkerhedskonference torsdag d. 21. november.
Advokatrådet fandt vinderen blandt et stærkt felt af i alt 18 indstillede kandidater.
Hent pressefoto af Michael Klint
(Fotokreditering: Jeppe Carlsen)
Vinder af Advokatrådets Journalistpris 2024
Michael Klint vinder Advokatrådets Journalistpris 2024 for dokumentaren "De mistænkte", som er set af over 600.000 danskere. Foto: Jeppe Carlsen