18.12.2024
Stor CCBE undersøgelse om Menneskerettighedsdomstolens protokol 15 og 16
Hjælp os med at blive klogere på Menneskerettighedsdomstolens protokol 15 og 16 og besvar CCBE’s undersøgelse.
Ventetider ved domstolene har været hovedtema for Danmark i de senere års rapporter fra EU-kommissionen, som hvert år siden 2020 har taget temperaturen på retssikkerheden i hvert land i Europa. Ventetiden er fortsat et stort problem, men med flerårsaftalen for domstolenes økonomi, anes der lys for enden af tunnellen, så der nu er mere plads til også at sætte fokus på andre områder, hvor retssikkerheden i Danmark kan blive bedre.
Advokatsamfundet leverer hvert år input til rapporten sammen med en række andre danske organisationer, og i den forbindelse er det blandt andet blevet bemærket, at den øgede tilførsel af ressourcer til domstolene er positiv, men at der samtidig er bekymring for de ændringer af retsplejeloven, der er vedtaget som følge af flerårsaftalen og en effektivisering af domstolene, herunder de nye regler for småsagsprocessen, som betyder, at færre borgere reelt vil få adgang til at få prøvet deres sag for domstolene.
Lige den del er ikke omtalt i rapporten, men den opfordrer til at gøre noget ved den generelt haltende retshjælp, som venter på at få regeringens genoptagne opmærksomhed, samt at fortsætte arbejdet med øget ’access to justice.’
I det store retssikkerhedsmæssige billede er der dog mest ros at hente i rapporten. Og Danmark er fortsat et af de EU-lande med højest niveau af uafhængighed i retsvæsnet og generel stor tillid til domstolene samt laveste niveau af korruption.
I forhold til henstillingerne i sidste års rapport om retsstatssituationen fra 2023 har Danmark, som det står beskrevet i den danske udgave af rapporten:
På baggrund heraf og under hensyntagen til andre begivenheder, der fandt sted i referenceperioden, henstilles det til Danmark i 2024 og fremadrettet at: