Af Martin Lavesen, formand for Advokatrådet
En ting er stærke ord og reaktioner – noget andet er den kloge handlekraft, som vi nu og i den kommende tid skal finde frem. Vi har taget hul på den næste fase med en vigtig samtale om, hvad vi skal gøre, og hvad der er svaret på de forhold, som vi har set. Det er en fælles dagsorden for alle ansvarlige aktører at tænke grundigt over, hvordan vi dæmmer op for denne form for økonomisk kriminalitet - og det gør vi os selvfølgelig også tanker om i Advokatrådet.
I den forbindelse er det væsentligt at holde sig for øje, at dokumentaren reelt ikke har afdækket nogen - for os - ny eller ukendt form for kriminalitet. Billederne er ganske vist stærkt opsigtsvækkende, og der er masser af dybt problematiske og kritisable forhold at pege på, men det er samtidig vigtigt at slå fast, at disse potentielle lovovertrædelser og brud på god advokatskik – desværre – ikke er nyt stof.
Vi ser i Advokatrådet løbende sager, hvor advokater har været på kant med god advokatskik. Der er (heldigvis!) langt mellem så grelle forhold, som dokumentaren viser, men de findes. Vi har for eksempel rejst flere alvorlige sager om misbrug af klientkontoen, hvoraf flere har ført til frakendelser i Advokatnævnet. Netop hvidvask og klientkonto-misbrug er derfor også temaer som vi allerede i efteråret besluttede tilsynsmæssigt at stramme op på. Som jeg tidligere har skrevet, så er den nye tilsynsmodel stort set klar, og vi kommer til at rulle den ud efter sommerferien.
Derudover så kigger vi også på andre spor – både selvstændigt og i samarbejde med de andre relevante aktører, særligt Justitsministeriet.
Vi vil for eksempel se på om bødeniveauet i Advokatnævnet bør hæves, og vi vil gå i dialog med nævnet om dette. Der er i dag mulighed for at give bøder op til 600.000 kroner, og vi vil overveje, om niveauet kan skærpes for visse typer af grove samfundsskadelige overtrædelser. I begyndelsen af året meldte Advokatnævnets formand selv ud, at Advokatnævnet vil se hårdere på visse typer overtrædelser af god advokatskik – og nævnte konkret hvidvask som eksempel.
Men vi må overveje grundigt, om sanktionerne mere generelt kan benyttes som effektivt værktøj mod denne type overtrædelse, herunder ved for eksempel at sætte tærsklen for frakendelse lavere end det er tilfældet i dag, når der er tale om samfundsskadelige forhold.
Derudover vil vi også se på, om det vil give mening at tilføje nye bestemmelser i de advokatetiske regler - for eksempel specifikt om hvidvask. Hvidvask er – som bekendt – ulovlig og i strid med god advokatskik, men vi vil gerne reflektere over, om der kan være behov for yderligere at tydeliggøre advokaters ansvar i disse sager i de advokatetiske regler.
Vi kigger også i retning af et øget samarbejde med andre myndigheder. Allerede i dag arbejder tilsynet meget tæt sammen med politi, anklagemyndighed, hvidvasksekretariat m.fl., som vi både indhenter og modtager relevante oplysninger fra. Det samarbejde overvejer vi, hvordan vi kan styrke yderligere, herunder ved at kunne videregive oplysninger, hvor vi i tilsynet lige nu er begrænset på grund af vores tavshedspligt. Desuden overvejer vi, om vi kan få flere oplysninger fra bankerne til brug for vores tilsyn, da det kan være et effektivt værktøj til at opdage, hvis advokater misbruger klientmidler eller på anden måde er involveret i økonomisk kriminalitet.
Samlet set skal disse spor hjælpe os med at sætte effektivt ind over for advokaters medvirken i økonomisk kriminalitet.
Der er altid nogle, som med fuldt overlæg vil bryde reglerne i et samfund. Som dokumentaren viser, og som flere ministre bemærkede på et nyligt samråd, så er de kriminelle både opfindsomme og målrettede. De konstateringer bliver på ingen måder en undskyldning eller en sovepude. Tværtimod er jeg stærkt optaget af, at vi får skabt et markant modsvar i form af målrettede og effektive initiativer, så vi sætter klogt og konsekvent ind for at stoppe de få, der vil bryde reglerne.
Det er nemlig den bedste måde, hvorpå vi kan leve op til vores samfundsansvar. Og det er også den bedste måde, hvorpå vi som Advokatråd kan hjælpe den kæmpe majoritet af advokater rundt om i landet, der hver dag blot går på arbejde, passer deres job og hjælper klienter i retssamfundet.