19.12.2024
Sjældent har tilsynet været vigtigere
Uheldige sager har fyldt i 2024, og sat fokus på tilsynets vigtige rolle. Den dagsorden går med ind i 2025.
Advokatrådet har besluttet at omlægge tilsynet med advokater i løbet af efteråret og med fuld virkning fra 2025. Når advokater fremover får tilsyn, vil der derfor i langt højere grad blive fokuseret på de områder af advokatvirksomheden, hvor der kan ske alvorlig skade, og hvor klienter er kommet i klemme de senere år.
Den nye tilsynsmodel er blevet udarbejdet i 2023 og 2024, og med modellen vil der særligt blive sat hårdere ind mod den misbrug af klientkontoen – noget af det man også senest har set i f.eks. TV2-udsendelsen Den sorte svane.
”Vi ønsker at sætte mere effektivt ind mod de problemer, vi har set gennem de senere år og senest også i dokumentaren Den sorte svane. Vi indretter derfor vores tilsyn målrettet, så vi ser mere på de områder, hvor der er størst risiko for klienterne og på samfundsniveau. Vi kommer fremover til at fokusere på at bekæmpe, at advokater aktivt medvirker til - eller misbruges til - hvidvask og terrorfinansiering, og på at hindre misbrug af klienternes midler fra advokaternes klientkonti,” siger Advokatrådets formand, Martin Lavesen.
Omlægningen baseres på de erfaringer, som Advokatrådets tilsyn har gjort sig, siden tilsynet lovmæssigt blev ændret til et risikobaseret tilsyn i 2019. Derudover har man i omlægningen også inddraget erfaringer fra det løbende samarbejde med øvrige tilsynsmyndigheder og hvidvasksekretariatet NSK m.fl.
Med den nye model udgår de seneste års risikoinddeling af advokatstanden i høj, mellem og lav risiko-grupper, da opdelingen ikke i tilstrækkelig grad har fokuseret tilsynet mod de områder, hvor klient- og samfundsskaden er størst. Det nye tilsyn vil i stedet basere sig på en justeret risikoscoremodel, hvor hvidvask- og klientkontoområderne fremover vil vægte væsentlig tungere. Ud fra den model vil advokater med den største risiko blive udtaget til risikobaserede tilsyn. Alle advokater og advokatfirmaer vil dog fortsat få et standardtilsyn med de grundlæggende advokatpligter, herunder blandt andet obligatorisk efteruddannelse, forsikring og garanti og almene oplysningspligter over for klienten etc.
Den nye model har hen over det sidste halve års tid været afprøvet i en række konkrete tilsyn hos advokater og advokatfirmaer. Erfaringerne herfra har vist, at den nye tilsynsform ikke blot er særdeles effektiv i forhold til at identificere nogle af de mest alvorlige overtrædelser, blandt andet misbrug af klientmidler, men samtidig også kan medvirke til at forebygge overtrædelser.
Med den nye tilsynsmodel udvider Advokatrådet samtidig ’værktøjskassen’ i tilsynet, så der fremover bliver flere forskellige tilsynsformer. Det skal bidrage til, at tilsynet kan gå dybere i visse forhold og målrettes mod de forskellige typer af advokater og advokatvirksomheder, der alle har forskellige klienter og sagstyper.
”Tidligere var tilsynet groft sagt været et ’one-size-fitts-all’ tilsyn. Nu gør vi ’tilsynsværktøjskassen’ større og mere fleksibel, så vi kan målrette tilsynet endnu mere, så det passer til netop den enkelte advokats eller det enkelte firmas konkrete forhold. Vi vil også kunne køre tematiske tilsyn, f.eks. rettet mod bestemte områder eller faggrupper, og naturligvis fortsat rykke ud hurtigt, hvor der er brug for det. Samlet set betyder det en risikobaseret tilgang, at tilsynstrykket bliver mest markant på de områder, hvor det giver mest mening ud fra,” siger Martin Lavesen.
Der vil derudover være et langt større fokus på vejledning, kommunikation og forebyggende initiativer end hidtil.
Efter dokumentaren Den sorte svane arbejder Advokatrådet derudover på en række andre initiativer omkring tilsyn og myndighedssamarbejde mm. Det drejer sig blandt andet om muligheden for øget informationsudveksling med andre myndigheder som politi, hvidvasksekretariat m.fl. Derudover er Advokatrådet i dialog med Advokatnævnet om højere sanktioner i nævnet for overtrædelse af god advokatskik i hvidvask-relaterede sager. Samtidig overvejer rådet, også om der skal udarbejdes selvstændige bestemmelser til de advokatetiske regler, som tydeliggør advokaters pligter i forhold til hvidvask.
Det nye tilsyn er gradvist sat i værk, og vil være fuldt implementeret ved årsskiftet. Advokatsamfundets hjemmeside opdateres løbende, så advokater og advokatfirmaer kan orientere sig om ændringerne, og der vil desuden blive udsendt mere information i løbet af efteråret så advokatkontorerne har mulighed for at indrette deres indberetningsløsninger i god tid.
Advokatrådet har orienteret Justitsministeriet om ændringerne i tilsynet.