Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatrådet offentliggør tilsynsrapport for 2023

Advokatrådet udarbejder hvert år en rapport over gennemførte tilsynsaktiviteter, og rapporten for 2023 er netop oversendt til Justitsministeriet. Heraf fremgår blandt andet, at der er gennemført tilsyn med alle advokater og advokatfirmaer i den såkaldte ’høj risikogruppe’, og at Advokatrådet har iværksat et større udviklingsarbejde for at effektivisere tilsynsmodellen i en mere risikobaseret retning.

Siden 2019 har Advokatrådet ført et risikobaseret tilsyn, hvor alle advokater og advokatfirmaer er blevet inddelt i høj, mellem og lav risikogruppe. Denne risikoklassificering danner grundlag for hyppigheden og omfanget af tilsynet med de enkelte advokater og advokatfirmaer.

Tilsynsrapporten for 2023 viser, at Advokatrådets tilsyn i første halvår af 2023 særligt har fokuseret tilsynsressourcerne på at komme i mål med Advokatrådets egen målsætning om at føre tilsyn med alle advokater og advokatfirmaer i højrisikogruppen inden for en fireårig tilsynsperiode.

I andet halvår af 2023 er kræfterne særligt blevet lagt i at videreudvikle tilsynet i en mere dybdegående og risikobaseret retning, hvor fokus fremover rettes mod hvidvask- og klientkontoområdet, der indebærer de største risici for alvorlig klient- og samfundsskadelig adfærd. Den nye tilsynsmodel bliver rullet ud i løbet af andet halvår af 2024 og forventes fuldt implementeret i starten af 2025.

”Det er tilfredsstillende, at vi har fået gennemført tilsyn med alle de advokater i højrisikogruppen, som vi satte os for. Undervejs de seneste år har vi derudover indsamlet værdifuld viden, som vi bruger til en større tilsynsomlægning, så vi fremadrettet bliver endnu skarpere på at sætte ind på de områder, hvor klienterne kan komme mest i klemme, herunder økonomisk, og som kan gøre størst samfundsskade,” siger Advokatsamfundets generalsekretær Andrew Hjuler Crichton.

Advokatrådet gennemførte i 2023 planlagte tilsyn med 639 advokater og 112 advokatfirmaer. Dertil kommer 10 spontane tilsyn og 88 genbesøg. Det er lidt flere end i tilsynet i 2022.

Læs tilsynsrapporten 2023 her