Spring hovednavigationen over
Tilbage

Advokatrådet har sat gang i undersøgelse af advokater fra TV2-dokumentar

På baggrund af TV2-dokumentaren ”Den sorte svane” har Advokatrådet igangsat en undersøgelse af to advokater i dokumentaren, for at afdække om der skal rejses en sag ved Advokatnævnet eller foretages andre tilsynsmæssige skridt.

I dag har TV2 offentliggjort en dokumentar, Den Sorte Svane, som ifølge Advokatrådet sætter et kraftigt spørgsmålstegn ved, om to advokater, der medvirker i udsendelserne, har levet op til de regler og forpligtelser, der gælder for advokater.

Derfor har Advokatrådet igangsat en tilsyns-undersøgelse af de to advokater.

”Advokater skal under ingen omstændigheder være nyttige håndlangere for banders og kriminelles ulovlige aktiviteter. De ting, jeg har haft lejlighed til at se i dokumentaren, ser meget foruroligende ud, og jeg tager personligt skarp afstand fra nogle af advokaternes udtalelser, som indgår i dokumentaren.
Vi har derfor igangsat undersøgelser af de to advokater i regi af vores tilsyn. Vi kommer til at gå så langt vi kan, med de værktøjer vi har til rådighed i tilsynet, for at finde ud af om der skal rejses en sag, eller om vi skal foretage os andre tilsynsmæssige skridt,” siger Advokatrådets formand, Martin Lavesen.

Efter retsplejeloven har Advokatrådet en skærpet tavshedspligt omkring forhold i tilsynet, og der kan derfor ikke oplyses yderligere detaljer omkring forholdene som undersøges. Martin Lavesen understreger, at han ikke på nuværende tidspunkt, inden undersøgelserne er færdige, ønsker at vurdere om reglerne er brudt.

Advokatrådet fører tilsyn med alle advokater i Danmark. Tilsynet har et tæt samarbejde med blandt andet politi, anklagemyndighed, hvidvasksekretariatet m.fl., som kan foretage underretninger til Advokatrådets tilsynsafdeling vedrørende oplysninger om advokater, der muligvis ikke overholder pligterne. Det er dog vigtigt at hæfte sig ved, at tilsynet ikke kan efterforske sager og ikke har de samme redskaber som eksempelvis politiet.

Advokatrådet besluttede tilbage i begyndelsen af april efter længere tids arbejde at skærpe tilsynet med advokaters hvidvaskpligter og brug af klientkontoen, for at sætte ind der, hvor der er størst risiko for de mest klient- og samfundsskadelige aktiviteter.