Spring hovednavigationen over
Tilbage

Leder: Pride handler også om menneskerettigheder

Af Martin Lavesen, formand for Advokatrådet

Endnu en gang er det blevet tid til, at Pride bliver fejret i de københavnske gader. For mange er det en folkefest, men afsættet for Copenhagen Pride er vigtigt og alvorligt. Det er nemlig også en demonstration for rettigheder og mod den diskrimination og det had, som stadig rammer LGBTI+-personer og forgrener sig ud til virksomheder og enkeltpersoner, som støtter sagen.

Dette år har Copenhagen Pride Week temaet ‘Come Together’ med fokus på vigtigheden af sammenhold og solidaritet i LGBTI+-miljøet med ekstra streg under menneskerettigheder. I Advokatrådet bakker vi op om kampen for den enkeltes rettigheder.

Selvom vi er nået langt de seneste årtier, kan vi ikke tage disse rettigheder for givet - heller ikke selvom de falder under de helt basale menneskerettigheder. Det er stadig ikke alle forundt at leve det liv, som de ønsker. Vi skal ikke særligt langt ud over de danske grænser, før det er indskrænkninger i de helt basale menneskerettigheder for LGBTI+-personer.

Det italienske indenrigsministerium har således gjort borgmestre i hele landet opmærksom på, at de ikke skal registrere nyfødte børns fødselsattester, hvis forældrene er et homoseksuelt par. I byen Padova i Norditalien har en domstol bestemt, at 33 fødselsattester på børn født efter 2017, hvor forældrene er homoseksuelle, skal have navnet på den ikke-biologiske forælder slettet.

I Italien må homoseksuelle par hverken adoptere eller modtage fertilitetsbehandling, og nu vil Italiens største regeringsparti, Fratelli d'Italia, med premierminister Giorgia Meloni i spidsen, også gøre det strafbart at benytte rugemødre i lande, hvor surrogatmoderskab ellers er lovligt. Det vil betyde, at det de facto gøres umuligt – og ulovligt – for homoseksuelle at blive forældre.

Den amerikanske delstat Florida har kraftigt indskrænket muligheden for undervisning om homoseksuelle og transpersoner via loven ’Parental Rights in Education Law’, som i USA er kendt som ’Don’t say gay’-loven. Navnet skyldes, at det er forbudt for alle skolelærere at undervise elever op til 18-årsalderen om seksuel orientering og kønsidentitet. Skolelærere må altså ikke bruge undervisningsmateriale, der omhandler homoseksuelle eller transpersoner - eller blot tale om det.

I disse uger har vi også set og genset billeder af, at der brændes regnbue-flag foran ambassader og i demonstrationer. Vi oplevede også denne sommer, hvordan en stor dansk virksomhed kom under stærkt pres for at ville markere Pride – og endda endte med at udtræde af samarbejdet om Copenhagen Pride. Det er problematisk, at der stadig er stærke kræfter, som ønsker at indskrænke menneskerettighederne, og netop derfor er det også så vigtigt, at vi fortsat står sammen i kampen.

I en globaliseret verden, hvor budskaber krydser landegrænser, og hvor der er kamp om værdierne, er det vigtigt, at civilsamfundet, borgere og organisationer markerer deres opbakning – ikke bare til mangfoldigheden og frisindet, men i høj grad også til den enkeltes rettigheder.

Vi er alle lige for loven, og vi skal deltage på lige fod i det demokrati, der hviler på et fundament af retsstatsprincipper og frihedsværdier, som beskytter den enkelte. Den kamp bakker Advokatrådet op om, så alle kan leve frie liv med lige rettigheder.

God Pride til alle.