08.11.2023
Afvikling af "Løbende registrering af obligatorisk efteruddannelse"
Advokatsamfundet er i gang med udviklingen af et nyt medlemssystem, herunder en ny indberetningsside vedrørende obligato...
Mange advokatkontorer laver intern undervisning for sine medarbejdere. Indholdsmæssigt er der de samme krav til interne kurser som kurser hos en ekstern udbyder eller arrangør – klienten skal være i fokus. Her er, hvad du skal være opmærksom på.
Interne kurser kan sagtens medregnes som obligatorisk efteruddannelse, så længe der er tale om relevante kurser i medfør af § 2 i bekendtgørelsen om obligatorisk efteruddannelse.
Ligesom ved alle andre typer kurser, skal kurset have et indhold, der hviler på hensynet til klienten i modsætning til forretningen og advokatvirksomhedens interne forhold. Du skal endvidere sikre dig, at der er et kursusbevis, der dokumenterer afholdelsen af kurset.
Når du skal tage stilling til, hvad kurset skal indeholde, er der en række faldgruber, du skal være opmærksom på. Du skal først og fremmest have fokus på, at kurset gør advokaten til en bedre rådgiver for klienten.
Det er konkret og individuelt, hvad der opkvalificerer advokaten i forhold til hvilke typer fagområder og klienter, den enkelte har.
Der er visse kurser, som typisk altid kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse. Det er f.eks. kurser som god advokatskik, GDPR, hvidvask, mediation, bestyrelsesuddannelser, regnskabsforståelse, it-juridiske værktøjer, herunder minretssag.dk, tinglysningssystemet, LegalTech-løsninger, kurser i juridisk informationssøgning og øvrige kurser målrettet jurister.
Navnlig når der er tale om interne kurser, skal du være opmærksom på, at kurserne ikke har et primært sigte på de interne forhold i advokatvirksomheden. Undervisning i interne sagsgange, brug af interne systemer, salgs- og markedsføring eller bedre teamsamarbejde og effektivitet vil som klart udgangspunkt ikke kunne medregnes.
Kurser, som typisk ikke vil kunne forventes godkendt (hverken eksterne eller interne kurser), kan eksempelvis være:
Undervisningsvirksomhed kan medregnes som obligatorisk efteruddannelse, jf. § 5 i efteruddannelsesbekendtgørelsen. Det uddybes i Advokatsamfundets vejledning, hvad kravene er. Der er et mindstekrav i reglerne om, at et undervisningsforløb skal vare mindst 3 lektioner á 45 minutter for at kunne medregne det som obligatorisk efteruddannelse.
Du skal derfor være opmærksom på, at hvis du underviser sammen med en anden, skal du være ”på” og til rådighed under hele kurset for at kunne tælle alle lektioner med som efteruddannelse. Hvis du har været passiv under den anden undervisers oplæg, kan du ikke medregne den ”passive” tid. Din egen samlede aktive indsats skal således minimum udgøre tre gange 45 minutter.
Er I f.eks. to, der underviser på et firelektioners kursus, og I underviser i to lektioner hver, vil ingen af jer kunne medregne kurset som obligatorisk efteruddannelse.
Hvis man underviser i det samme kursus flere gange, kan man kun medregne ét af kurserne per treårige efteruddannelsesperiode.
Planlægger du at arrangere et kursus, som skal kunne tælle med som obligatorisk efteruddannelse, skal du sørge for at udstede et kursusbevis til deltagerne som dokumentation. Kravene til kursusbeviser følger af § 3 i efteruddannelsesbekendtgørelsen og er følgende:
Advokatsamfundet har lavet en skabelon til kursusbeviser, som du kan downloade og benytte her:
Skabelonen er ikke obligatorisk at benytte, men alene ment som et hjælperedskab til at kunne overholde kravene til kursusbeviser.
Hvis du vil være sikker på, at dit kursus kan godkendes som obligatorisk efteruddannelse, kan du som kursusarrangør sende det til forhåndsgodkendelse hos Advokatsamfundet.
Med en forhåndsgodkendelse bliver der taget stilling til, om kurset efter Advokatsamfundets opfattelse opfylder betingelserne for efteruddannelse. Når et kursus er forhåndsgodkendt, kan det uden videre medregnes som obligatorisk efteruddannelse i forbindelse med et tilsyn. Ordningen er frivillig at benytte, og der betales et gebyr på 750 kr. inkl. moms.
Ansøg som kursusudbyder eller advokat/fuldmægtig her
Læs vejledning om obligatorisk efteruddannelse her